Venezuela heeft geen geld meer om bankbiljetten te laten drukken

Een land dat steeds verder afglijdt richting totale chaos en waarbij de president van het land, Nicolás Maduro, enige tijd geleden al maatregelen afkondigde zoals iedere vrijdag is een vrije dag om daarmee het gebruik van elektriciteit terug te dringen.

Uiteraard is dit het begin van het einde van dit eens welvarende land en het zal dan waarschijnlijk ook niet lang meer duren voordat het land compleet wegzakt in totale chaos.

Het is zelfs al zo erg dat de stank in het centrum van Caracas niet te harden is vanwege het mortuarium waar de lijken zich opstapelen en mensen niet meer tijdig worden begraven of gecremeerd. Dit wordt dan veroorzaakt door het te grote aanbod van lijken. Voorheen waren dat er 7 of 8 per weekend; nu is dat door de ontstane wild west toestanden in het land al opgelopen naar zo’n 50.

Het grote probleem waar Venezuela mee te kampen heeft is de gigantische inflatie die inmiddels al is opgelopen naar 720 procent. Daarnaast is de situatie nu al zo uit de hand gelopen dat Maduro heeft aangekondigd het weekeind voor ambtenaren is verlengd naar vijf dagen.

In 2015 verdubbelde het land het aantal bankbiljetten in omloop en met een dergelijke inflatie is dat ook hard nodig.

Ondertussen is de Bolivar al dusdanig in waarde gekelderd dat je voor één Amerikaanse Dollar op de zwarte markt al meer dan 1.100 Bolivar krijgt.

Onlangs arriveerden er drie Boeing 747 vrachtvliegtuigen volgestouwd met voor Venezuela zeer waardevolle goederen, want die vliegtuigen waren letterlijk volgepropt met bankbiljetten.

Deze vliegtuigladingen vormden onderdeel van ongeveer vijf miljard bankbiljetten die in de tweede helft van 2015 door de regering van Maduro zijn besteld.

Er kwamen later nog meer vliegtuigen, vol met bankbiljetten. De centrale bank van het land was druk bezig met het onderhandelen over nog 10 miljard bankbiljetten, waardoor Venezuela uiteindelijk meer bankbiljetten in omloop zou hebben dan een land als Amerika, waar men maar de beschikking heeft over 8 miljard bankbiljetten.

Probleem is ook nog een keer voor Venezuela dat het drukken van bankbiljetten geld kost en dat is iets wat ze niet meer hebben.

Normaal gesproken worden bankbiljetten in eigen land gedrukt door de centrale bank, maar die kan de enorme vraag allang niet meer aan.

Door de lage olieprijzen heeft Venezuela een groot probleem gekregen omdat het bijna alle goederen die het nodig heeft moet importeren. Van medicijnen tot toiletpapier, alles moet uit het buitenland komen.

Met dit alles is een logische vraag natuurlijk, waarom het bankbiljet met de hoogste waarde in omloop simpelweg niet aanpast? Dat biljet is nu 100 Bolivar en als men daar van zou maken 100.000.000 Bolivar dan zouden heel logistieke en voor de overheid zeer dure maatregelen overbodig zijn.

De reden dat men dit doet is omdat de overheid officieel ontkent dat ze te maken hebben met een enorme inflatie. En als die inflatie officieel niet bestaat, dan kan je moeilijk bankbiljetten gaan drukken met een hogere waarde.

En dus moet Venezuela de dure optie volgen om Bolivars te laten drukken in het buitenland en voor die drukkosten kan het niet betalen met Bolivars, maar zijn keiharde Dollars nodig. En aangezien het land die nauwelijks meer heeft, zijn ze in de achtergrond begonnen met de verkoop van de goudreserves.

De problemen worden echter met de dag groter. Zo hebben ze veel drukwerk van bankbiljetten uitbesteed bij De La Rue, wereldwijd één van de grootsten op dat gebied. Deze hebben echter een pittige aanmaning gestuurd naar de centrale bank van Venezuela of ze per omgaande de uitstaande rekening van 71 miljoen Dollar willen voldoen.

Venezuela is nu naarstig op zoek naar andere plekken waar het vliegtuigladingen vol bankbiljetten kan laten drukken, maar tot nu toe zonder succes.

En dan heeft het land straks nog maar twee mogelijkheden. De eerste is dat ze afscheid nemen van contant geld en overgaan op ruilhandel en de tweede is dat ze toch bankbiljetten gaan drukken met een hogere waarde.

Alleen zal dat de inflatie nog veel meer aanwakkeren, want dan is er geen enkele limiet meer van hoeveel iets kost. Nu is die beperking er wel degelijk en wordt grotendeels bepaald door hoeveel Bolivar je kunt meennemen met een boodschappentas of kruiwagen.

Maar, helaas voor Venezuela lijkt iedere oplossing veel te laat.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!