Er gaat bijna niemand meer op vakantie naar Turkije

Wanneer je in Nederland wonende Turken spreekt en je vraagt ze waarom ze Erdogan zo’n fantastische president vinden, krijg je steevast als antwoord: “Kijk maar goed hoe het was voordat hij aan de macht kwam”.

Klaarblijkelijk heeft de man dan, ondanks alle kritiek uit het buitenland, in het land zelf dingen gedaan waar veel Turken gelukkig van zijn geworden, waardoor ze hem op handen dragen en door dik en dun steunen.

Maar, zal deze situatie blijven duren als er straks een serie economische kinken in de kabel gaan komen die veel Turkse ondernemers geld gaat kosten?

Om te beginnen hebben we natuurlijk na het neerschieten van de Russische straaljager eind vorig jaar de situatie gekregen dat de Russen behoorlijke sancties hebben ingesteld tegen Turkije. Of dat vliegtuig nu wel of niet terecht is neergehaald, feit is dat de Turkse economie hier behoorlijke schade van ondervindt.

Dan zijn de laatste jaren de schermutselingen met de Koerdisches PKK partij weer aan alle kanten opgelaaid. Na een relatief rustige periode, volgen er nu weer overal aanslagen, waarvan een deel wordt toegeschreven aan ISIS, maar ook een deel aan de PKK.

Hoe dan ook, ook dit is niet erg bevorderlijk voor de eigen economie die toch voor een aanzienlijk deel draait op toerisme.

Nu heb je dat de Amerikaanse ambassade weer waarschuwt voor nieuwe terreuraanslagen en zullen er nog minder mensen een vakantie naar Turkije boeken. En het was al dramatisch slecht voor de toeristensector, want er waren tussen de 40 en 80 procent minder boekingen voor de komende zomer.

Er wordt al gezegd dat honderdduizenden Turken hierdoor hun werk kwijt zijn.

Plekken als Antalya hebben op dit moment ongeveer 40 procent minder boekingen dan normaal, maar er zijn ook plaatsen die 80 procent minder boekingen hebben.

En dan zal de arrestatie van de Nederlandse journaliste Ebru Umar ook niet echt bevorderlijk zijn voor meer boekingen, net zo min als de aanstaande vervolging van de komiek Jan Böhermann in Duitsland.

Turkije begint steeds meer een land te worden, waar de westerling met afkeer naar kijkt en het liefst met een grote boog omheen gaat lopen. Dit alles wordt nog eens versterkt door de Nederlandse overheid die de bevolking geen enkele garantie kan geven dat ze niet zullen worden opgepakt in Turkije als ze toevallig iets verkeerds over Erdogan hebben gezegd.

De nadelige effecten hiervan zullen op dit moment waarschijnlijk nog niet merkbaar zijn in de Turkse toeristenindustrie, maar waarschijnlijk des te meer in de nabije toekomst als de boekingen zo goed als zullen opdrogen.

Voor het eerst zullen dit jaar in Turkije de inkomsten uit de toeristensector onder de 20 miljard Euro zakken. Er zijn al analisten die een daling van 10 miljard Euro voorspellen en dat was voor de meest recente escalatie, de arrestatie van Umar.

Het gevolg is dan ook dat luchtvaartmaatschappijen vluchten schrappen naar Turkije. Dit is inmiddels al gebeurd door Delta Airlines en ook Iberia.

Ongeveer 8 procent van de Turkse bevolking is werkzaam in de toeristensector en het geheel vormt ongeveer 7 procent van de totale Turkse omzet.

De overheid gaat voor 17 miljard Euro bijspringen in de vorm van leningen en is van plan om een kleine 50.000 mensen een tijdelijk inkomen voor drie maanden te betalen.

Daarnaast hoor je steeds meer klachten over toenemende criminaliteit in vooral de grote steden en toeristische gebieden. Denk daarbij aan diefstal en oplichting.

De overheid zal deze situatie begin wel even kunnen opvangen, maar wanneer gedupeerden leningen ontvangen, zullen die ook weer een keer terug betaald moeten worden.

Mocht deze situatie langere tijd aanhouden, dan is het nog maar de vraag of Erdogan net zo populair blijft als nu het geval is.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!