De relatie tussen Engeland en Amerika lijkt ernstig verstoord

De afgelopen dagen heeft de Amerikaanse president Obama een bezoek gebracht aan Engeland, dit met de bedoeling om de Britten over te halen vooral de Europese Unie niet te verlaten wanneer ze op 23 juni naar de stembus gaan om te besluiten wel of niet de EU te verlaten.

Tot nog niet zo gek lang geleden waren de Britten en de Amerikanen letterlijk twee handen op één buik en wat de één zei, kon je even later horen bij de ander.

Maar, die tijden zijn voorbij zo te zien. Want, als de schijn niet bedriegt, dan geven de Britten hele duidelijke signalen af dat het voor hen betreft voorlopig over is met de liefde.

Zo heb je een oerconservatieve krant als de Telegraph die met een grote schreeuwende kop komt waarin staat: Waarom moeten wij advies aannemen van een president die de wereld in een chaos heeft gestort.

Wanneer het één van de tabloids was geweest zoals The Sun, dan had niemand er van wakker gelegen, maar je kunt de Telegraph gerust zien als een verlengstuk van de conservatieve regering.

Er wordt dan gerefereerd aan het verleden en de Tweede Wereldoorlog en de dankbaarheid die men in Engeland toen voelde voor de hulp van de Amerikanen, maar dat dit alles nu toch echt verleden tijd is.

Ook wordt er even niet al te subtiel op gewezen dat Obama met zijn handelsverdragen zoals TTIP druk bezig is met de promotie van het Amerikaanse bedrijfsleven.

Maar, wat zonder meer opvallend is te noemen is het feit dat de Engelse BBC volgende week een documentaire gaat uitzenden, waarbij in feite de schuld voor het neerhalen van vlucht MH17 voor een groot deel wordt neergelegd bij de Amerikaanse CIA.

Waar het hier even om gaat is niet wat van die documentaire nu wel of niet waar, maar wel het feit dat de Engelse staatsomroep die nu op dit moment uitzendt.

Tot voor kort zou het eigenlijk onmogelijk zijn geweest dat Engeland iets zou doen of zeggen, dat Amerika in een slecht daglicht plaatst.

Nu gebeurt dat wel, dus is de reden dat het kamp dat voor een vertrek uit de EU groter en machtiger is dan gedacht en dat het optreden van Obama dusdanig kwaad bloed heeft gezet, dat men nu een aantal duidelijke signalen wil afgeven?

Of spelen er heel andere belangen? Wanneer je ziet hoe Obama zich nu in Duitsland gedraagt, waarbij aan alle kanten wordt getoond wat voor grote vrienden Duitsland en Amerika zijn, dan hebben ze misschien in de achtergrond eigenlijk al geaccepteerd dat Engeland gaat vertrekken.

In dat geval kan je het optreden van Obama in Duitsland zien als een boodschap richting Engeland in de trant van: “Wij redden het ook wel zonder jullie, want jullie raken volkomen geïsoleerd”.

Het duurt nu nog iets minder dan twee maanden en we zullen het weten. Wanneer Engeland wel besluit om te vertrekken, dan komt daar in ieder geval een leuke bonus uit tevoorschijn, in zoverre dat andere landen kunnen toekijken of het inderdaad allemaal zoveel economische schade oplevert zoals altijd wordt beweerd door de voorstanders.

Mocht blijken dat deze schade in de praktijk best mee valt, dan vrezen wij het ergste voor Europa, want dan zullen er rap meer landen gaan volgen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!