Europese Centrale Bank (ECB) gaat wereld redden

Je hoeft geen complotdenker meer te zijn om te beseffen dat er vandaag vreemde dingen gebeuren in de financieel/economische wereld.

We hebben zo lang wij ons kunnen herinneren centrale banken gehad, maar die zijn nog nooit eerder zo prominent op de voorgrond getreden als nu.

In het verleden grepen deze centrale banken ook wel in als bijvoorbeeld de economie oververhit dreigde te raken. Dan werd de rente verhoogd om de zaak enigszins af te remmen en wanneer men in een recessie terecht kwam, werd de rente weer verlaagd, waardoor meestal de economie wel weer aan trok.

Al dit soort dingen werken tegenwoordig niet meer. We hebben het fenomeen geldverruiming voor het eerst in Amerika gezien met de QE programma’s van de Federal Reserve en we zien nu precies hetzelfde gebeuren met de Europese Centrale Bank.

Deze gaat niet alleen via een stimuleringsprogramma alle staatsobligaties opkopen, maar ook bedrijfsobligaties en dat is toch wel heel erg nieuw.

De QE programma’s staan voor geldverruiming, hetgeen zoveel inhoudt dat er geld wordt bijgemaakt. Het idee erachter zou dan zijn dat op deze manier er een hoop extra geld beschikbaar komt voor de economie.

Echter, degenen die de economie weer kunnen aanzwengelen zijn nog altijd de consumenten en zij zijn niet degenen die het geld van dit stimuleringsprogramma in handen zullen krijgen.

Uiteraard zullen er heel veel bedrijven blij zijn, want dit is voor hen een prachtige manier om aan geld te komen. En naar het schijnt werkt dit programma niet alleen voor Europese bedrijven, maar ook voor bedrijven die een vestiging hebben in Europa en waarbij het moederbedrijf zich buiten Europa bevindt.

Daarnaast gaan er nu al stemmen op dat veel Amerikaanse bedrijven in rap tempo een Europese vestiging zullen openen om op deze manier ook in aanmerking te komen voor het opkoopprogramma van de ECB.

Ongetwijfeld zullen ook de aandelenbeurzen positief reageren op dit toch wel agressieve opkoop programma, maar of het ook zo goed is voor de economie is nog maar de vraag.

Zo langzamerhand schijnen we niet meer te kijken naar wat voorheen de werkelijke economie was, maar worden we net als een soort junks volkomen afhankelijk van steunmaatregelen van centrale banken.

De vraag die veel mensen bezig houdt of centrale banken zoals de ECB nu bezig zijn met een soort wanhoopsoffensief of dat er echt een uitgedachte strategie achter.

En als dat laatste het geval is, wat is dan die strategie?

Een terechte vraag omdat onlangs bleek dat de Bank of America de ECB het grootste hedgefund ter wereld noemt. Kortom, de hele rol van centrale banken schijnt drastisch te veranderen.

Zo kopen centrale banken zoals de Federal Reserve tegenwoordig ook aandelen van bedrijven, iets dat ze voorheen totaal niet deden.

Dat we in tijden leven, waarin alles anders gaat dan we gewend zijn, is duidelijk. Wat niet duidelijk is, waar dit alles zal eindigen.

Het opkoopprogramma van de ECB zal echt niet de economie weer aanzwengelen, hoogstens de aandelenbeurzen en de liquiditeitspositie van overheden en grote bedrijven verbeteren.

En hoewel er een kleine 800 miljard Euro in aanmerking komt aan bedrijfsobligaties om opgekocht te worden, zal ook daar eens een eind aan komen.

En wat dan?

Toch maar goud of zilver kopen misschien.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!