Obama probeert uit alle macht Engelse Brexit te voorkomen

De komende week zullen de media ongetwijfeld het ene na het andere verhaal publiceren over de mogelijke gevolgen van een Brexit.

Op 23 juni gaan de Engelsen naar de stembus en dat zal waarschijnlijk de meest spannende verkiezing worden van de afgelopen jaren.

Kiezen de Britten voor een Brexit, dan is het hek van de dam en zullen meer landen gaan volgen. Dan volgt er een scenario waar de gevestigde orde nachtmerries van krijgen, want dat zien ze hun Europese droom in duigen vallen.

Er is nog geen complete paniek in Engeland bij wat men noemt het establishement, maar het is daar niet zo gek ver meer vandaan. En dus gaat er nu zwaar geschut ingezet worden en wel in de vorm van de Amerikaanse president Obama.

Deze reist nu af naar Engeland om het parlement aldaar toe te spreken in de hoop een Brexit te voorkomen. Als voorproefje heeft hij al vast een ingezonden stuk, een oped, laten afdrukken door de Engelse krant, de Telegraph.

In dat stuk wordt nauwelijks verholen een bedreiging geuit dat de speciale relatie die Amerika en Engeland hebben wel eens onder zware druk zou kunnen komen te staan, als de Britten de Europese Unie verlaten.

Hij zegt dan ook: “Nu is de tijd voor vrienden en bondgenoten om bij elkaar te blijven”.

De Britten, inclusief premier Cameron, hebben het op dit moment niet zo op Obama, omdat hij eerder in de week de schuld van de enorme puinhoop in Libië bij de Britten en de Fransen neerlegde.

En nu komt hij naar Engeland en niet zoals hij zelf zegt om de Engelse koningin persoonlijk geluk te wensen met haar verjaardag.

Er is een hoop weerstand tegen de komst van Obama en het feit dat hij zich in feite loopt te bemoeien met interne Britse aangelegenheden.

Zo is er een brief getekend door 100 parlementsleden om hem te bewegen niet te komen spreken en er is een petitie ondertekend door duizenden mensen die hetzelfde vragen.

Obama zegt zelf dat hij er zich terdege van bewust is dat zijn bezoek op dit moment zeer omstreden is, omdat het overduidelijk is om de Britste bevolking te overreden om in de Europese Unie te blijven.

Wat natuurlijk wel heel duidelijk is, dat Amerika er klaarblijkelijk een groot belang bij heeft dat Engeland in de EU blijft. Zo belangrijk zelfs dat Obama het nodig vindt om te gaan dreigen met de gevaren van hun speciale relatie wanneer Engeland besluit haar eigen koers te gaan varen.

Er is natuurlijk ook nog een aanzienlijke kans dat deze, soort wanhoopspoging van Obama, een tegenovergesteld effect zal bewerkstellingen. Dat mensen gaan denken van, als jij je er zo nodig mee moet bemoeien, zal er wel een addertje onder het gras steken, ik ga voor een Brexit stemmen.

Het rommelt overal en mensen zijn onrustig. Ook worden ze bestookt met informatie, waarbij de één zegt, het zal per gezin een fortuin kosten als we de Eurozone verlaten en de andere kant die zegt dat het totale onzin is.

Waarschijnlijk zal, als je in hun hart kijkt, het grootste deel van de Britten de Eurozone willen verlaten. Niet omdat ze daar nu zo faliekant tegen zijn, maar meer omdat het een beetje in hun genen zit. Ze zijn altijd zelfstandig geweest op hun eigen eiland, met hun eigenaardige gewoontes zonder pottenkijkers die zich overal mee bemoeien.

Mocht het toch een Ja worden met het referendum, dan is dat omdat meer Britten kiezen voor de angst optie, dan dat ze hun hart volgen.

Obama probeert uit alle macht Engelse Brexit te voorkomen
Obama probeert uit alle macht Engelse Brexit te voorkomen

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!