Commodity trader beschuldigt centrale banken van manipulatie

Soms is de Nederlandse taal toch wel beperkt en dan met name voor woorden die bijvoorbeeld in het Engels zo klaar zijn als een klontje, maar in het Nederlands niet letterlijk zijn te vertalen.

Een dergelijk woord is commodity. Dit is wat de Wikipedia zegt en dan wordt het onmiddellijk duidelijk wat we bedoelen.

Een commodity is een bulkgoed, een massa-geproduceerd ongespecialiseerd product, veelal een vervangbaar goed als grondstoffen en agrarische producten. Als zodanig is het ook een beleggingsklasse die worden verhandeld via termijncontracten op de beurs, maar ook daarbuiten worden commodity’s verhandeld.

Als iemand zegt: “Ik ben een commodity trader” weet iedereen wat er bedoeld wordt. Als dezelfde persoon zegt: “Ik ben een handel in massa-geproduceerde ongespecialiseerde producten”, dan kijkt iedereen hem aan alsof ze het in Keulen horen donderen.

Het volgende verhaal is afkomstig van een dergelijke commodity trader in Amerika.

Deze man zegt dat de commodity markt volledig waanzinnig is geworden. Hij deed een overstap naar deze markt vanuit de financiële markten na de crisis van 2008 omdat hij dacht dat dit nog steeds een markt was die zou werken volgens normale begrippen.

Maar, ook daar kwam hij van een koude kermis thuis.

De man wist dat er ook in deze markt jarenlang zwaar werd gespeculeerd, maar omdat het hier toch gaat om tastbare dingen, deze markt uiteindelijk weer op een fundamenteel niveau zou uitkomen waarbij vraag en aanbod de markt bepaalt.

Hij had in eerste instantie niet door in wat voor idioot circus hij terecht gekomen was.

En het volgende is waar de man zich echt zorgen om maakt.

Hij stelt dat de domme Federal Reserve en andere centrale banken samenspannen om te proberen de inflatie kunstmatig te verhogen zodat ze hopelijk uit de puinhoop kunnen klimmen die ze hebben veroorzaakt met hun lage/negatieve rente.

Hij zegt: “Noem mij maar gek en ik ben geen complotdenker maar er is geen enkele logische verklaring voor wat er nu gebeurt”.

“Dus moet ik “outside the box” gaan denken”.

De FED en de centrale banken hebben de onroerend goed en andere macro-financiële markten als verwoest, nu is het de beurt aan de commodities.

Hij zegt: “Ik ben serieus, bloedserieus. Ik wou dat ik sarcastisch was, maar sta eens even stil en denk na over wat ik hierboven heb gezegd”.

“Wat kan de prijsbeweging in olie verklaren? Ok, ik zou kunnen proberen een soort rationale verklaring te kunnen vinden voor de stijging van 26 naar 40 Dollar, maar de acties in de oliemarkten sinds de vergadering in Doha afgelopen zondag? Dat kan simpelweg niets anders zijn geweest van simpele eenvoudige manipulatie”.

“Er is geen andere verklaring mogelijk voor de prijsbewegingen van de afgelopen dagen”.

Bovenstaande zijn verhalen die je meer hoort de laatste tijd. Zoals het verhaal dat enkele uren nadat de voorzitter van de FED in februari enkele telefoontjes pleegde met haar collega bij de Engelse Centrale Bank, Bank of England, en de Europese Centrale Bank, ECB, de aandelenmarkten omhoog spoten en dat sinds die tijd zijn blijven doen.

En tot besluit de commodity trader: “Leg dit niet aan de kant als een complot theorie. Denk er zelf over na. Het is bijna beangstigend hoe mijn theorie klopt”.

Serieuze beschuldigingen aan het adres van centrale banken die natuurlijk wel in een unieke positie verkeren, waarbij ze dingen kunnen doen zonder ook maar aan iemand enige verantwoording af te leggen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!