Japanse economie komt tot stilstand door aardbeving

De laatste dagen is er sprake van een aantal heftige aardbevingen in verschillende delen van de wereld. Het zijn landen die zich op de zogenaamde Ring of Fire bevinden, een gebied waar heel regelmatig aardbevingen voorkomen.

We hebben een tweetal heftige aardbevingen gezien in Japan met honderden naschokken en een eveneens krachtige in Ecuador met eveneens talloze naschokken.
Echter, in Japan zie je nu iets gebeuren dat aantoont hoe kwetsbaar onze samenleving eigenlijk is. Er gebeurt iets op een bepaalde plek, maar dat heeft weer heel andere gevolgen op andere plekken.

Zoals bijvoorbeeld Toyota die heeft aangekondigd een aantal auto productie faciliteiten in Japan tijdelijk te sluiten. Niet omdat deze in het getroffen gebied staan, maar omdat de aanvoerlijnen naar de fabrieken ernstig zijn verstoord.

In totaal zullen er iets van vier fabrieken worden gesloten voor in ieder geval een week, hetgeen een productieverlies oplevert van 50.000 auto’s. Wanneer de fabrieken weer zullen openen is niet duidelijk, dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van onderdelen.

En het is niet alleen Toyota die op deze manier de gevolgen van de aardbeving ondervindt.

Ook bij Honda zijn de nodige verstoringen opgetreden alhoewel minder zwaar dan bij Toyota. Sony heeft ook een grote fabriek gesloten in Kumamoto, dit om te kunnen controleren of de gebouwen structurele schade hebben opgelopen.

Semigeleider Renesas Electronics heeft ook aanzienlijke schade geleden aan haar faciliteiten in Kumamoto. Hier worden micro controllers gemaakt voor de auto industrie en zo zie je dat er een soort kettingreactie ontstaat van bedrijven die niet verder kunnen omdat ze vitale onderdelen ontberen of zelf directe schade hebben opgelopen.

Veel bedrijven proberen de inkoop en kosten zo efficient en goedkoop mogelijk te laten verlopen door een tactiek die heet “net op tijd”. Dit werkt natuurlijk prima, maar niet wanneer je te maken krijgt met grote natuurrampen zoals een land als Japan regelmatig voor de kiezen krijgt. Ironisch genoeg is het net op tijd ontwikkeld door het bedrijf Toyota, dezelfde dus die nu onmiddellijk stil ligt door een aardbeving in een totaal ander deel van het land. Toen dit eenmaal door Toyota was ontwikkeld werd het alras gevolgd door vele anderen.

Het probleem is dat wanneer, als het gevolg van een niet te voorspellen gebeurtenis, de bevoorradingsketen tot stilstand komt, de totale economie dit ook doet.

Een onderzoek in 2012, genaamd A Study In Global Systematic Collapse” heeft uitgewezen dat de wereldwijde bevoorradingssystemen heel erg kwetsbaar zijn en dat de wereldwijde economie al heel snel tot een totale chaos kan vervallen wanneer er een niet verwachte wereldwijde gebeurtenis/ramp plaats vindt.

Uiteraard is wat er nu gebeurt behoorlijk rampzalig voor de toch al zoveel geplaagde Japanse economie. Dit alles zal behoorlijke negatieve gevolgen hebben voor de Japanse omzet (BBP).

De overheid en de Centrale Bank hebben in ieder geval één troost. In dit geval kunnen ze de schuld neerleggen bij de natuur, overmacht heet dat.

En die natuur zal de komende alleen nog maar meer tekeer gaan als we de experts mogen geloven. Nu valt het in deze streken meestal nog wel mee, maar er zijn landen die altijd de klos schijnen te zijn en helaas is Japan daar één van.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!