China is het eerste kwartaal doorgekomen door een record aan leningen

Gisteren vroegen wij ons af, waarom de Federal Reserve in spoedzitting bijeen kwam, en de meest waarschijnlijke reden is waarschijnlijk toch China.

Men zal zich in Amerika achter de schermen grote zorgen maken om China. Zoals we al zeiden beginnen de contouren van een handelsoorlog tussen de twee landen zich steeds duidelijker af te tekenen en daarnaast houden de Chinezen zich niet helemaal aan de regels.

Menigeen vraagt zich af hoe het kan dat China in staat is om razendsnel kwartaalcijfers te produceren, twee weken na afloop van het kwartaal. Cijfers die er dusdanig goed uit zagen dat de beurzen wereldwijd weer als raketten omhoog schoten.

De tweede vraag die veel mensen hebben is hoe het kan dat die cijfers zo goed zijn? Is het dan misschien toch waar dat het helemaal niet zo slecht met China gaat en dat er helemaal geen “harde landing” gaat komen?

De reden voor de “goede cijfers” is te verklaren wanneer je kijkt naar de nieuwe schulden die het land in het nieuwe jaar heeft gemaakt.

In China kent men het fenomeen social financing. Leningen die worden verstrekt aan bedrijven die zichzelf beschouwen als sociale bedrijven en dat zijn per definitie in feite alle Chinese bedrijven.

Wanneer je gaat kijken naar de werkelijke cijfers van het eerste kwartaal, dan zie je dat er alleen al op het gebied van social financing in dat kwartaal voor een bedrag van ruim een biljoen Dollar aan nieuw krediet is verstrekt. Wanneer je dat bedrag op papier zet, dan ziet het er zo uit: $1,001,000,000,000

Daarmee hebben we dan ook direct de reden dat de Chinese cijfers er nog redelijk uit zien. Maar, hiermee kan ook iedereen direct de naïeve gedachte laten varen dat China eindelijk eens wat gaan doen aan haar enorme schulden en zich zal gaan bezig houden met wat men met een mooi woord schuldhervorming noemt.

De manier die China heeft gevonden om haar omzet (BBP, Bruto Binnenlands Product) te verhogen is door de markt te overspoelen met nieuw krediet.

Geld lenen om oude schulden af te betalen en dan vervolgens weer geld lenen om de nieuwe hogere schuld af te lossen en daarna weer geld lenen om die nog hogere schuld af te lossen enzovoort. Een Ponzifraude met andere woorden.

Men heeft ondertussen berekent dat om een Dollar groei van het BBP te creëren er in China twee Dollar is geleend.

Men schat dat op dit moment de ratio tussen schuld en BBP in China iets van 350 procent bedraagt. De enige vraag die eigenlijk nog open staat is: Hoelang kan China deze Ponzifraude nog voort laten duren.

China is natuurlijk een land dat er om bekend staat dat men niet graag gezichtsverlies wil lijden. Het toegeven dat het bar slecht gesteld is met de economie zullen ze niet snel doen en zolang ze kunnen bij lenen is er weinig aan de hand.

Mensen die zich zorgen maken over het feit dat veel Chinezen hun leningen niet terug zullen betalen, hoeven dat niet te doen. Zo te zien zijn ze helemaal niet van plan om ooit terug te betalen. De bubbel wordt steeds verder opgeblazen omdat ze voorlopig gewoon kunnen blijven lenen om de werkelijke problemen te verdoezelen.

Maar, wanneer de bel uiteindelijk gaat klappen en dat gaat het doen, dan zullen ze een flink deel van de wereld met zich mee sleuren.

En daar zal de vergadering van de Federal Reserve over zijn gegaan.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!