Saoedi Arabië binnenkort van grote vriend Amerika tot bittere vijand?

Al jaren en jaren zijn Amerika en Saoedi Arabië voor wat betreft het Midden Oosten twee handen op één buik.

Maar, sinds de door Amerika gezochte toenadering tot Iran, de grootste vijand van de Saoedi’s, is de verhouding danig bekoeld.

Er is nog een tweede aspect dat binnenkort voor het nodige vuurwerk kan zorgen en dat heeft te maken met de aanslagen op de Twin Towers in New York in 2001.

In het officiële eindrapport over de toedracht van de aanslag zijn 28 pagina’s weggehaald en geheim verklaard. De laatste tijd echter wordt er steeds meer over die 28 pagina’s gesproken en zeggen sommigen dat het slechts een kwestie van tijd is voordat deze pagina’s worden gepubliceerd.

Wanneer dit gebeurt, zou dit wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben voor een aantal mensen en landen, waaronder Saoedi Arabië. Dit land heeft altijd iedere betrokkenheid bij de aanslagen in New York ontkent.

Echter de Saoedische Minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir is vorige maand persoonlijk naar New York gereisd om daar namens de Saoedische overheid een dreigement neer te leggen.

En dat dreigement heeft alles te maken met een wet die is ingediend bij het Congres, waarbij landen voor de rechtbank in Amerika kunnen worden gedaagd indien hun betrokkenheid zoals bij de aanslagen in New York kan worden vastgesteld.

De Saoedische Minister heeft het Congres gewaarschuwd dat wanneer ze die wet gaan aannemen Saoedi Arabië al haar Amerikaanse schuldpapieren op de markt zal gooien en deze verkopen.

Hoeveel van die schuldpapieren het land heeft is niet helemaal duidelijk omdat dit om bepaalde redenen geheim blijkt te zijn. Dit in tegenstellingen tot alle andere landen, waarvan men je in Amerika precies zal vertellen hoeveel schuldpapieren zij bezitten.

Volgens ingewijden heeft Saoedi Arabië daar heel veel van en staat het wat dat betreft op de derde plaats, na China en Japan. Probleem is waarschijnlijk dat wanneer de Saoedi’s dit dreigement daadwerkelijk uitvoeren, dit een aardig schokeffect op de markt te weeg gaat brengen, want volgens Amerikaanse kranten praten we toch over een bedrag van 750 miljard Dollar.

De Amerikaanse president Obama voelt de bui al hangen en schijnt heel druk aan het lobbyen te zijn om deze wet niet goed te keuren.

Wat mensen zich afvragen is, waarom Saoedi Arabië zich zo druk maakt, als ze zoals zelf beweren totaal niets te maken hebben met die aanslag of de financiering daar van.

Het heeft er alle schijn van dat er krachten aan het werk zijn die willen dat de gegevens van die geheime 28 pagina’s boven water komen. Er is op dit moment teveel aandacht voor die aanslag van 15 jaar geleden.

Eén ding lijkt absoluut zeker en dat is dat die pagina’s informatie bevatten die voor de rust en stabiliteit misschien beter verborgen kunnen blijven.

Saoedi Arabië maakt zich niet voor niets zo druk en loopt ook niet voor niets te dreigen. Ook een Obama loopt zich het vuur niet uit de sloffen als er niets schokkends in die pagina’s zou staan.

Dit wordt een zaak om verder in de gaten te houden, want hieruit zal ongetwijfeld het nodige vuurwerk uit tevoorschijn komen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!