Waarom komt de Federal Reserve in spoedberaad bijeen?

Eerder deze week hebben we al geschreven hoe China eigenlijk de hele wereld in de maling neemt, door net te doen alsof ze de Dollar stabiel houden ten opzichte van de Dollar.
In de achtergrond devalueren ze wel keihard tegenover andere valuta, zodat hun exportcijfers er opeens weer een stuk gezonder uit zien.

Maar, wat we in de achtergrond zien ontwikkelen zijn toch wel degelijk de contouren van een volledige handelsoorlog.

Na een korte pauze waarbij centrale banken zich inhielden en niet probeerden de eigen economie te stimuleren op de manier zoals ze dat gewoonlijk doen, namelijk het devalueren van de eigen valuta, is het nu toch Singapore die daar een eind aan heeft gemaakt.

De centrale bank van Singapore heeft tot deze actie besloten omdat er in de tweede helft van vorig jaar geen enkele economische groei viel waar te nemen.
In Azië fungeert Singapore als een zogenaamde financiële hub en omdat de wereldwijde handel is terug gevallen en dat zeker in Azië, merkt Singapore daar de gevolgen van.

Zoals we zeiden heeft China zich ten opzichte van de Dollar de laatste netjes gedragen, maar ook aan dat gedrag is nu plotseling een einde gekomen. The centrale bank aldaar, The People’s Bank of China, heeft besloten dat het hoog tijd om wederom de Yuan te gaan devalueren, dit keer met 300 pips.

Dit is de grootste devaluatie van de Chinese valuta sinds 7 januari dit jaar. En de tweede grootste sinds augustus vorig jaar toen China de met haar devaluatie de financiële markten op haar kop zette.

Alhoewel de Chinese overheid haar uiterste best doet om de economische schade te beperken, vliegt het geld letterlijk met bakken het land uit. Een manier waarop veel Chinezen dat doen is door bijvoorbeeld iets te importeren uit Hong Kong en daarvoor een veel te hoge factuur te vragen.

Daarom trapt niemand ook meer in de extreem hoge importcijfers die het land de afgelopen maand liet zien voor importen uit Hong Kong. Deze was maar liefst 116 procent gestegen en dit betekent niets anders dan dat grote hoeveelheden geld uit China vertrekken.

Amerika is zich uiteraard ten volle bewust van de spelletjes zoals die door China worden gespeeld en is “not amused” om het maar even zacht uit te drukken. Er zijn tenslotte op de afgelopen G-20 top in Shanghai hele duidelijke afspraken gemaakt dat men niet op dit soort manieren de markten zal manipuleren ten voordeel van de eigen handel.
Want, wanneer dat eenmaal gebeurd, krijg je op iedere actie een reactie die van kwaad tot erger kan gaan en wat in de geschiedenis van onze wereld heel vaak heeft geleid tot echte oorlogen.

En aangezien we er maar even vanuit gaan dat afgezien van de defensie industrie niemand daar op zitten te wachten, wordt het spannend om te zien hoe Amerika gaat reageren op de nieuwste Chinese “provocaties”. Het zal dan ook niet voor niets zijn geweest dat er afgelopen maandag een extra ingelaste bespreking was tussen de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen en de Amerikaanse president Obama.

Daarnaast is het bestuur van de Federal Reserve op woensdag nog in wat men noemde een “emergency meeting” bij elkaar gekomen. En dat zal echt niet geweest zijn om te babbelen over het mooie lenteweer.

Zal ongetwijfeld worden vervolgd.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!