Bekende Zwitserse klokkenluider claimt te weten wie de Panama Papers heeft gelekt

Iets waar al veel mensen hun hoofd over hebben gebroken, is de vraag wie er nu eigenlijk verantwoordelijk is voor het in bezit krijgen van al die documenten van het Trustkantoor uit Panama.

Iets meer dan een jaar geleden heeft de klokkenluider contact opgenomen met de Süddeutsche Zeitung en hen in het bezit gesteld van de documenten. Dit met de mededeling dat de man of vrouw van mening was dat de wereld op de hoogte gesteld diende te worden van de financiële misstanden zoals die voorkomen met offshore bedrijven in exotische locaties.

Nu is er echter een andere klokkenluider in beeld gekomen en wel de meest bekende op financieel gebied en dat is Bradley Birkenfield. En het is Birkenfield die vraagtekens zet bij de bron van de documenten die de wereld op haar grondvesten heeft doen schudden.

Birkenfeld is een Amerikaans staatsburger die als bankier werkte voor het Zwitserse UBS toen hij de Amerikaanse overheid benaderde met informatie over geweldige bedragen aan belastingontduiking van rijke Amerikanen in Zwitserland.

Tegen het eind van zijn carriere als klokkenluider had hij meer dan twee jaar doorgebracht in een federale gevangenis in Amerika, had iets van 104 miljoen Dollar gekregen als beloning van de Amerikaanse belastingdienst en was het Zwitserse bankgeheim voorgoed verdwenen.

Birkenfeld zegt dat hij niet gelooft dat de 11 miljoen gestolen documenten zijn gestolen door één persoon. Hij is van mening dat het kantoor van Mossack Fonseca gehackt is door een Amerikaanse inlichtingendienst.

“Ik weet zeker dat het de CIA is geweest”, zei Birkenfeld.

Hij wees erop dat de landen die het meest te lijden hebben gehad tot nu toe landen zijn die op gespannen voet verkeren met Amerika.

“Alleen al het feit dat we al deze namen zien boven komen van “vijanden” van Amerika zoals Rusland, China, Pakistan en Argentinië. Daarnaast zie ik geen enkele Amerikaan. Waarom niet?”, zei Birkenfeld.

“Eerlijk gezegd ben ik er van overtuigd dat we hier te maken hebben met een operatie van een veiligheidsdienst”.

Op de vraag waarom Amerika dan informatie zou lekken over een bevriend staatshoofd zoals de Britse premier Cameron, of althans zijn vader, zei Birkenfeld, dat Cameron waarschijnlijk beschouwd moet worden als wat men noemt “collateral damage”, een soort schade die wordt veroorzaakt door de aard van de operatie en die helaas ingecalculeerd moet worden.

“Wanneer je bedenkt dat de NSA en CIA buitenlandse overheden bespioneren, dan kunnen ze zeker een advocatenkantoor zoals dit binnendringen. En dan brengen ze vervolgens heel selectief informatie naar buiten die Amerika in geen enkele vorm pijn doet. Dat is niet goed en er is iets sinisters aan deze operatie”, aldus Birkenfeld.

Het Amerikaanse CNBC heeft de CIA om commentaar gevraagd naar aanleiding van de opmerkingen van Birkenfeld, maar tot nu toe nog geen antwoord gekregen.

Ook al heeft Birkenfeld gelijk, dan nog zullen ze dit uiteraard nooit toegeven, omdat er dan wereldwijd een nog veel grotere rel zal ontstaan. Amerika heeft al genoeg problemen achter de rug met een Edward Snowden en zijn verhalen over de spionage activiteiten van de NSA.

Maar misschien als de CAI wel de schuldige is, zijn zij degenen die het verhaal rondstrooien dat het wel eens de Russische president Poetin zou kunnen zijn die de documenten heeft gestolen. Hij zou dan de namen van de Amerikanen voorlopig hebben achter gehouden, om op deze manier druk op Amerika te kunnen uitoefenen.

En zo kunnen we doorgaan. Het blijft speculeren en het enige dat we zeker weten is dat staatssecretaris Wiebes de boetes voor belastingontduiking drastisch heeft verhoogd. Wordt je betrapt bij het verbergen van zwart vermogen, dan wordt de boete verhoogd van 60 naar 120 procent. Ben je dus in één klap van je zwarte vermogen af en hou je een belastingschuld over.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!