Venezuela, het land dat economisch volledig is ingestort

Ooit was Venezuela een welvarend land, maar daar is nu helemaal niets meer van over. De socialistische heilstaat is vervallen tot een land dat nog maar één stap verwijderd is van totale anarchie.

Wanneer je naar de inflatieontwikkeling kijkt in dat land, dan zie je dat dit zo langzamerhand absurde vormen heeft aangenomen.

In 2013 was er sprake van 41 procent inflatie. Voor onze begrippen is dat al enorm hoog, maar diezelfde inflatie is in enkele jaren opgeklommen tot een waanzinnig percentage van 720 procent.

De menu’s van de restaurants in Caracas zijn dan ook dusdanig gemaakt dat ze dagelijks aan de rechterkant een strip kunnen plakken met de nieuwe prijzen en als je uit gaat eten in de hoofdstad dan is het zaak om een boodschappentas mee te nemen voor de bankbiljetten.

Het zal dan ook niet lang meer duren voordat het land dat eerst een kwalificatie had als een “socialistisch paradijs”, nu het predicaat “socialistische hel” zal krijgen.

De situatie in het land is ondertussen zo nijpend geworden dat het begonnen is met de verkoop van haar laatste goudreserves. De president van het land, Nicolás Maduro, heeft aangekondigd dat vanaf nu iedere vrijdag een vrije dag zal zijn om zo te zorgen voor een lager elektriciteitsgebruik in het land.

Er komen berichten van mensen in Caracas dat het daar zo langzamerhand levensgevaarlijk is om in het donker te straat op te gaan. Zeker als je er uitziet als een Westerse toerist of iets dergelijks.

Wanneer je uit eten wilt gaan, moet je een boodschappentas meenemen om het geld in te stoppen en dan maar hopen dat je niet wordt vermoord.

Er doen verhalen de ronde van een enorme stank bij het mortuarium van Caracas. Dit wordt veroorzaakt door ophoping van de vele lijken. Volgens een medewerker aldaar krijgen ze normaal in een weekend iets van 8 doden, maar is dat nu al opgelopen tot 50 of meer.

Duidelijk is in ieder geval dat de huidige president Maduro er absoluut niet in zal slagen om de economie in dit verscheurde land weer op gang te krijgen. Critici zeggen dat dit de manier is waarop socialistische heilstaten aan hun eind komen en zo te zien krijgen ze ook in dit geval weer gelijk.

Het wachten is dan ook op de dingen die gaan komen daar en dat zal dan waarschijnlijk uitdraaien op een soort revolutie of het leger dat de macht grijpt.

Er zal daar iets moeten gebeuren, want het wordt steeds meer duidelijk dat Venezuela niet langer in staat is om voor de elementaire levensbehoeften van haar burgers te zorgen. Dingen zoals water, elektriciteit, medicijnen om nog maar te zwijgen van veiligheid.

Op dit moment ligt de macht in het land in feite in handen van de gewapende maffia. Er doen ook verhalen de ronde over wrede executies zoals die van een groep van 17 mijnwerkers uit een goudmijn. Ook deinzen ze er niet voor terug politieagenten te vermoorden zoals vorige week toen drie agenten werden gedood toen een gewapende bende een medelid wilde bevrijden uit de politiecel.

Men maakt zich dan ook grote zorgen dat heel binnenkort de economische crisis zal uitmondden in een humanitaire crisis.

Het is op dit moment dan ook één van de meest gevaarlijke landen om te verblijven, waarbij het aantal vermoordde mensen per 100.000 inwoners inmiddels is opgelopen naar 92, terwijl dat getal onder de vorige president Hugo Chavez nog onder de 20 lag.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!