Er staat meer dan 8.000 miljard Euro op offshore rekeningen

Eén van de problemen waarmee de huidige economie te kampen heeft is dat de consument relatief weinig uit geeft.

Hierdoor krijg je allerlei stimuleringsmaatregelen van centrale banken die er dan uiteindelijk voor moeten zorgen dat het geld weer gaat rollen en er weer de o zo begeerde inflatie ontstaat.

Maar, het oppotten van geld gebeurt niet alleen door de gewone man, ook de rijken en machtigen der aarde weten daar wel raad mee.

Als er ook één ding duidelijk is geworden de afgelopen week met de zogenaamde Panama Papers, dan is het wel dat de omvang van de belastingontwijking en/of ontduiking veel groter is dan menigeen had gedacht.

En dat betekent dat er op al die rekeningen van offshore bedrijven op exotische locaties fenomenale bedragen staan geparkeerd. Allemaal geld dat toebehoort aan vermogende mensen en waar economisch gezien weinig of niets mee wordt.

Als we dan kijken naar bedragen die daarmee gemoeid zijn, dan zijn die schrikbarend hoog. Men heeft berekend dat we hier praten over een totaal bedrag van 8.000 miljard Euro. Een kolossaal bedrag waar niet alleen geen enkele belasting over wordt geheven, maar dat economisch gezien ook weinig nut heeft, omdat het staat geparkeerd in een belastingparadijs.

Je moet je dan ook afvragen wat nu de praktische waarde is van al die bedragen op slapende rekeningen in tropische locaties. Want, er gebeurt zo goed als niets met dat geld, daarom wordt het ook wel lui geld genoemd.

Je zou zelfs kunnen stellen dat mensen die dit soort enorme bedragen parkeren op ondoorzichtige locaties de maatschappij op diverse manieren benadelen. In de eerste plaats doordat ze niet de belasting betalen die de rest van de bevolking betaald en in de tweede plaats omdat ze aanzienlijke sommen geld in feite onttrekken aan de economie.

Om de zaak even een klein beetje in perspectief te plaatsen. Wij hier in Nederland draaien als staat een jaarlijkse omzet van rond de 250 miljard Euro. De uitgaven liggen iets hoger en dus hebben we ieder een tekort wat bij geleend moet worden.

Het bedrag dat op zo goed als slapende offshore rekeningen staat geparkeerd is dus iets van 32.000 keer groter dan de totale omzet van Nederland jaarbasis.

Wat zou er gebeuren als dat geld weer terug zou vloeien in de economie en geïnvesteerd zou worden in allerlei projecten die de economie weer zouden bevorderen?

Waarschijnlijk zou in één klap de gehele economisch malaise wereldwijd zijn opgelost en iedereen zou weer rondlopen met een glimlach op het gezicht.

Maar, een dergelijk scenario zal niet gebeuren, omdat de rijken en machtigen echt niet hun appeltje voor de dorst van 8.000 miljard Euro zullen aanspreken om de economie een handje te helpen.

En dat is het gene wat misschien wel het meest duidelijk wordt uit deze geschiedenis met de Panama Papers: het gaat om het eigenbelang en de rest van de wereld doet er niet toe. Zolang ik maar lekker anoniem mijn kapitaal ergens op een rekening op een zonnig eiland heb staan, wie doet mij wat?

Socialisme is waarschijnlijk ook niet de oplossing, maar een beetje gezamenlijk proberen de problemen op deze wereld het hoofd te bieden zou een goede tussen oplossing zijn.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!