Wordt David Cameron het volgende slachtoffer Panama Papers?

Het is wel een opwindend weekje geweest met de spectaculaire onthullingen in de zogenaamde Panama Papers.

Niemand weet op dit moment nog hoe de Süddeutsche Zeitung in het bezit is gekomen van deze ongeveer 11 miljoen documenten, maar gespeculeerd wordt er uiteraard volop.

Veel rijke en machtige mensen die tot nu toe nog niet met naam en toenaam zijn genoemd zullen misschien in spanning zitten omdat er volgens de journalisten nog maar het topje van de ijsberg is vrijgegeven.

Wat natuurlijk ook opvalt is dat er relatief weinig mensen uit de Westerse wereld worden genoemd. Het accent ligt vooral op die landen die in het oog van de wereld weinig goeds kunnen doen.

Enkele uitzonderingen zijn uiteraard de president van de Oekraïne, Petro Poroshenko, als we die tenminste tot het Westen willen rekenen en de premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson. De laatste is het eerste politieke slachtoffer geworden in deze “leak” en heeft ondertussen zijn ontslag aangeboden.

De tweede Westerse politicus die op dit moment zwaar onder vuur ligt, is de Engelse premier David Cameron.

Tot nu toe heeft Cameron zich in allerlei bochten gewrongen om te proberen zoveel mogelijk buiten schot te blijven in deze onverkwikkelijke affaire.

Het probleem schijnt niet eens zozeer Cameron zelf te zijn, als wel zijn inmiddels overleden vader Ian. Deze had een offshore Trust opgezet met de naam Blairmore Investment en pas afgelopen donderdag gaf Cameron toe dat hij en zijn vrouw in de periode tussen 1997 en 2010 in totaal 5.000 aandelen bezaten in dit Trust.

Op zich lijkt er weinig aan de hand te zijn, want ze kregen die aandelen voor een bedrag van 12.500 Engelse ponden in 1997 en verkochten deze voor een totaalbedrag van 31.500 in 2010, vier maanden voordat Cameron aantrad als premier.

Wat natuurlijk niet bekend is welke voordelen Cameron en zijn vrouw hebben genoten tijdens de periode dat zij in het bezit waren van die aandelen. En het zou zeker ook interessant zijn om te kijken aan wie ze die aandelen hebben verkocht, omdat het ook een tijdelijk iets kan zijn, opgezet om hem tijdens zijn periode als premier te vrijwaren van eventuele handelingen die niet door de beugel kunnen en dat het de bedoeling was dat na afloop van zijn premierschap hij de aandelen weer voor een vastgestelde prijs kon terug kopen.

Voor een deel van de bevolking echter is hij schuldig en die willen dat hij zo snel mogelijk vertrekt als premier.

De eerste betogingen hebben inmiddels al plaats gevonden in Londen en wanneer dit dezelfde weg gaat als met de premier van IJsland, dan heeft Cameron een groot probleem.

Dat hij behoorlijk in het nauw zit, bewijst wel het feit dat hij heeft aangeboden om zijn belastingaangiften binnenkort openbaar te maken. Een wel heel drastische gebaar dat nog nooit eerder door een Britse premier is gedaan.

Dit alles maakt nog maar eens duidelijk hoe zwaar hij toch wel in de problemen zit. De demonstranten in Londen hebben aangegeven pas weg te zullen gaan op het moment dat Cameron opstapt.

De laatste zegt absoluut niets verkeerds gedaan te hebben en altijd netjes zijn belastingaangifte heeft ingevuld en helemaal niets verborgen heeft gehouden.

Maar, soms reageert het publiek heel grillig en kan een eenvoudige demonstratie uitlopen op protesten door het hele land.

Het worden met de mogelijke Brexit ook nog eens aan de horizon, spannende tijden voor Engeland en dan in het bijzonder David Cameron.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!