In de wereld waarin wij vandaag de dag leven zijn er nog maar weinig dingen die niet compleet op zijn kop staan.
Als iemand de situatie uit het eind van de jaren vijftig in dit land vergelijkt met de situatie nu, dan zijn verschillen enorm. Iemand die hier in die periode rond liep, zal vandaag de dag weinig meer herkennen.
Veranderingen gaan zo snel en zijn soms zo fundamenteel dat je je afvraagt hoe het kan dat een maatschappij dit allemaal zonder grote schokken schijnt op te vangen.
Zo is er in hypotheekland wel heel veel veranderd de afgelopen jaren. Het principe is in grote lijnen nog wel steeds hetzelfde, maar de rente is zeker niet meer wat het ooit geweest is.
Nu is dit voor huizenbezitters natuurlijk fantastisch nieuws, want zij kunnen geld lenen, zonder dat ze daar veel rente voor moeten betalen. Maar, het gaat nog verder, want er zijn al landen waar de bank de klant geld betaalt om een hypotheek af te nemen.
In landen als Spanje en Portugal worden veel leningen met variabele rente afgesloten tegen het euribor-tarief met een opslag. De centrale bank van Portugal liet al weten dat banken gewoon rente moeten gaan betalen aan hun leners als de rente negatief wordt.
Vandaag viel op diverse plaatsen in het nieuws te lezen dat er ook een aantal hypotheekklanten zijn in België, waaronder klanten van de ING, die op basis van bovenstaande nu iedere maand geld toe krijgen op hun hypotheek.
In Nederland komt die situatie eigenlijk niet voor vanwege een aantal redenen.
De eerste is dat de Nederlander over het algemeen kiest voor “vastigheid” en dat betekent dat veel mensen hun rente voor 10 of 20 jaar laten vast zetten. Die klanten merken dan ook helemaal niets van de lage rente en betalen gewoon het bedrag dat ze altijd betalen.
Daarnaast hebben de banken in Nederland de hypotheekcontracten in 2010 dusdanig aangepast dat een uitbetaling van een negatieve rente op een hypotheek niet mogelijk is.
En boven op dit alles komt nog eens het feit dat alle banken een fikse opslag rekenen op de rentetarieven, waardoor de negatieve rente op hypotheken hier niet vaak zal voorkomen.
Maar, het is onlangs in een aantal gevallen wel voorgekomen en dat draaide direct uit op een geschil tussen bank en klant.
Het gaat in dit geval om Achmea die via haar onderdeel Staalbankiers hypotheken heeft afgesloten die gekoppeld waren aan het zogenaamde Libor tarief plus een opslag van 0,7 procent.
Zelfs met de opslag kwam de rente negatief uit en wat de bank deed, was dan de rente maar gewoon op nul zetten omdat er niets over in de contracten stond.
Via een geschillencommissie is er nu besloten dat Achmea wel degelijk het verschil aan de klant moet gaan betalen.
Degene die natuurlijk wel aan alle kanten scoort met deze hele lage rentetarieven is de overheid. Jaarlijks zal er natuurlijk minder en minder aan rentebetalingen als aftrekpost kunnen worden opgegeven, waardoor de staat per saldo veel meer belastinggeld gaat binnen krijgen.
En het zal dan ook niemand moeten verbazen als politiek Den Haag deze hele lage rentestand gaat aangrijpen om maar helemaal korte metten te gaan maken met de rente aftrek voor hypotheken.
Daarnaast is het ook de overheid die nu profiteert van het lenen van geld tegen een negatieve rente. Het leent geld en krijgt geld toe. Wat Den Haag betreft zal die negatieve rente voorlopig wel even mogen voort duren.
