De nieuwe plek voor de rijken om hun geld te stallen is Amerika

We hebben de afgelopen dagen over niets anders gehoord dan de onthullingen van de zogenaamde Panama Papers.

De gegevens van duizenden offshore bedrijven die in handen zijn gekomen van onderzoeksjournalisten en waar ondertussen al diverse mensen het slachtoffer zijn geworden zoals de premier van IJsland die werd gedwongen om af te treden omdat hij samen met zijn vrouw zich ook bezig hield met offshore activiteiten.

We hebben zelfs in Nederland de vakbonden die er zich mee bemoeien en zeggen dat door dit soort constructies de Nederlandse werknemer extra moet betalen omdat iedereen die belasting ontwijkt in feite de maatschappij benadeelt.

Dat is natuurlijk wel heel erg grof gesteld, want er zijn ook nog zoiets als wetten. Veel (vermogende) mensen maken gebruik van de mogelijkheden die de wetgeving hen biedt en men kan dit wel niet leuk vinden, maar zij overtreden geen enkele wet.

Natuurlijk zijn er ook mensen die op een oneigenlijke manier deze constructies gebruiken en daarbij wel de wet overtreden. En ja, er zullen ook ongetwijfeld misdadigers zitten tussen de klanten van het kantoor in Panama waarvan de gegevens nu op straat liggen.

Voor de meeste mensen zijn offshore locaties exotische eilanden die ergens in de Stille Oceaan liggen of de van oudsher bekende plekken zoals de Kanaal Eilanden, het eiland Man en Cyprus.

Echter de laatste jaren hebben mensen die echt gebruik willen maken van offshore constructies en absolute geheimhouding willen allang gekozen voor de plek waar de rijken en machtigen tegenwoordig naar toe gaan en dat is Amerika.

Wil je een echt veilige offshore locatie dan kan je terecht in staten zoals Nevada en dat is dan ook de groeimarkt op dit moment voor dit soort constructies. Iemand die daar heel erg groot is, is het kantoor van de bekende Rothschild bankiers. Zij hebben een zogenaamd trustkantoor in Reno en volgens kwade tongen hebben zij ook iets te maken met het publiekelijk bekend maken van de gegevens uit Panama, omdat ze dan hopen dat iedereen in het vervolg zal uitwijken naar plaatsen zoals Nevada, waar zij op dit gebied de scepter zwaaien.

Wat dat betreft is het dan wel een beetje ironisch om de Amerikaanse president Obama te horen zeggen dat de gebrekkige wetgeving verantwoordelijk is voor het toestaan van illegale geldoverboekingen wereldwijd. Volgens hem is het ontwijken van belasting een groot probleem van de hele wereld.

Het land wat bij monde van haar president de wereldwijde belastingontduiking veroordeelt is zelf het land waar mensen nu naar toe vluchten wanneer ze de belasting willen ontwijken.

Amerika is net zoals Panama ook een land dat niet heeft toegestemd met de nieuwe internationale standaarden waarbij het moeilijker wordt voor witwassers en belasting ontduikers om hun geld te verbergen.

De afgelopen jaren zijn er door journalisten, wetgevers in meer dan 100 landen veranderingen doorgevoerd waardoor banken en dergelijke gemakkelijker gedwongen kunnen worden om gegevens door te geven aan autoriteiten. Echter, Amerika doet hier niet aan mee en trekt daarbij steeds meer kapitaal van de rijken der aarde naar binnen.

Talloze landen hebben die overeenkomsten getekend en van degene die dat niet hebben gedaan is Amerika de meest prominente.

Amerika heeft wel stappen ondernomen om het vermogen van Amerikanen in het buitenland te kunnen traceren, maar ze doet helemaal niets om de vermogens in Amerika van buitenlanders in de gaten te houden.

Het grote verschil tussen Amerika en Panama op dit gebied is dat Panama zich niet Roomser voordoet dan de paus, terwijl Amerika dit wel doet.

En voor degenen die van plan zijn om een constructie op te zetten waarbij belasting kan worden ontweken, hetgeen honderd procent legaal is, dan is volgens de experts Amerika de plek waar je op dit moment het beste terecht kan.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!