Voor veel mensen met een hypotheek valt voordeel te behalen

Er is deze week nogal wat ophef geweest over het feit dat sommige huiseigenaren in feite teveel rente betalen omdat hun bank niet doet aan rentemiddeling.

Mensen die destijds hun rente van zeg vijf procent voor langere tijd hebben laten vast zetten, zijn nu in feite de klos want de rente is op dit moment uiteraard veel lager.

En dus komt er een hoop druk bij de banken te liggen om mensen behulpzaam te zijn bij het profiteren van die lage rente.

Echter, rentemiddeling klinkt eenvoudig, maar kost toch ook weer geld. Want, met rentemiddeling sluit je een nieuwe hypotheek af, maar voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek betaal je een boete.

Die boete wordt dan verwerkt in de nieuw te betalen hypotheekrente, zodat je niet helemaal op het nieuwe lage tarief uit komt, maar ergens tussen het oude en het nieuwe in.

Iets wat je nergens tegen komt, maar ook wel degelijk een rol zal spelen is dat wanneer je aan rentemiddeling gaat doen het bedrag voor belastingaftrek uiteraard ook minder wordt.

Dus, wanneer in rekenvoorbeelden gezegd wordt dat iemand 150 Euro minder per maand gaat betalen, dan kan de werkelijke besparing veel minder zijn in verband met de verminderde belastingaftrek. Ook schijnen er nog allerlei haken en ogen te zitten aan het feit dat door de rentemiddeling het aflossingsschema verandert, waardoor misschien de totale belastingaftrek verdwijnt.

Er zijn op dit moment van de 27 hypotheekaanbieders in ons land nog maar 6 die daadwerkelijk aan rentemiddeling doen. Dat zijn onder andere de ING en de SNS en ook de andere grootbanken zoals ABN-AMRO en Rabobank zullen in de loop van dit jaar gaan beginnen met rentemiddeling.

Eigenlijk wel grappig, nu de rente aanzienlijk lager is dan hetgeen mensen hebben afgesloten willen ze gebruik maken van een fenomeen zoals rentemiddeling. Was de rente nu tien procent geweest, dan had iedereen met een rente van vijf procent in zijn of haar handen lopen wrijven en de kaken stijf op elkaar gehouden.

Ook is het zo dat rentemiddeling lang niet voordeel zal opleveren voor iedereen, ook al is de rente hoger dan de huidige marktrente.

Zo moet de rentevast periode van de hypotheek nog zeker twee jaar bedragen om het lonend te maken. Ook moet het hypotheekbedrag hoger zijn dan 50.000 Euro. De huidige rente op de hypotheek is vier procent of vier en een half procent voor mensen met een Nationale Hypotheek Garantie. Mensen met een spaarhypotheek hebben ook geen voordeel van rentemiddeling om de rente voor het spaardeel ook omlaag gaat, waardoor er maandelijks een hoger bedrag moet worden bespaard om op het gewenste eindbedrag te komen.

Wanneer de looptijd korter is dan twee jaar, dan is het waarschijnlijk voordeliger om de gehele hypotheek over te sluiten. Dit omdat de boeterente bij een dergelijke looptijd vrij laag is.

Goed nieuws voor mensen die een huis willen kopen met de zekerheid van de Nationale Hypotheek Garantie. Het bedrag van 245.000 wat hiervoor stond blijft gehandhaafd en zal dit jaar niet verder worden afgebouwd.

Tijdens de crisis in 2008/2009 werd de NHG verhoogd naar 350.000 Euro om de woningmarkt een extra impuls te geven. Besloten werd om daarna dit bedrag jaarlijks stapsgewijs af te bouwen tot aan 2017, wanneer het bedrag op 1 januari gekoppeld zal worden aan de gemiddelde huizenprijs. Eigenlijk het bedrag dit jaar nog verlaagd moeten worden naar 225.000 Euro, maar gelukkig voor velen gebeurt dat niet en ligt het bedrag van de NHG nu ook meer in lijn met de werkelijke gemiddelde huizenprijs.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!