Straks gratis geld voor iedereen via bankkaart van ECB

Volgens uitgelekte berichten uit het hoofdkwartier van de Europese Centrale Bank in Duitsland gaat deze de komende tijd nog veel meer dingen doen om de economie te stimuleren.

We hebben al eerder aangekaart dat het zogenaamde helikoptergeld wordt overwogen als een manier om geld bij de bevolking te krijgen zodat deze weer geld gaat uitgeven en op deze manier de economie wordt aangezwengeld.

Er schijnt nu in de achtergrond gewerkt te worden aan een variatie van dit helikoptergeld en wel in de vorm van een soort bankkaart die wordt uitgegeven via de normale banken, maar die in feite direct van de ECB komt.

Tot nu toe hebben eigenlijk alleen de banken echt kunnen profiteren van de stimuleringsprogramma’s van de ECB, maar nu zullen ook consumenten hier direct van kunnen profiteren.

Alhoewel de kaarten zullen worden uitgegeven via de normale banken, zullen ze allemaal het logo dragen van de ECB, een beetje onder de noemen van één Europa en één bank.

De bankkaarten zullen net zoals credit cards een bepaalde limiet hebben, maar het grote verschil is dat je bij credit cards een hoge rente betaald, maar bij deze nieuwe ECB kaart zo goed als geen rente. Daarnaast schijn je dan de optie te krijgen dat je alleen rente betaalt en nooit iets aflost.

Waar het dan in de praktijk op neer komt als je een dergelijke kaart hebt, is dat je een bepaald bedrag kunt opnemen of uitgeven, waar je in feite nooit echt iets voor betaald. Misschien een paar Euro nominaal voor de kosten van uitgifte van de kaart, maar daar houdt het dan ook mee op.

De kaarten zullen worden uitgegeven in verschillende kleuren die eveneens zullen bepalen hoeveel limiet er op die kaart zit. Je begint dan met de blauwe kaart, waarvoor in principe iedereen in aanmerking komt, vervolgens is er dan de zilveren kaart voor mensen met een vaste baan, een gouden kaart voor de hoger opgeleiden en de goede banen en tenslotte een zwarte kaart voor de topfiguren en hun gezinnen.

De ECB zet het totaal van deze bedragen als een bezit op de balans en volgens ingewijden zal ze deze dan na verloop van tijd met een simpele pennenstreek afboeken als een soort inflatiemaatregel.

Verder wordt erbij verteld dat in principe ook vluchtelingen in aanmerking zullen komen voor een dergelijke kaart.

Alhoewel de uitgifte van de kaarten grotendeels via de banken zal gaan verlopen, mogen deze geen hoge rentepercentages gaan rekenen bij de consumenten. De banken zitten er formeel dan wel tussen, maar in feite zijn het gewoon kaarten van de ECB zelf.

Normaal gesproken is het Duitsland dat vaak dwars ligt bij dit soort maatregelen, maar dit keer schijnt dat niet het geval te zijn. Dit omdat het risico van het niet terugbetalen van deze leningen volledig bij de ECB ligt die ze zoals we eerder zeiden met een simpele handeling weer kan doen verdwijnen.

Stel je krijgt een dergelijke kaart met een effectief rentepercentage van nul procent, met de mogelijkheid om alleen rente te betalen en een limiet van 10.000 Euro.

Je hebt 10.000 Euro tot je beschikking, je kiest voor de optie om alleen rente betalen en je hebt een eeuwigdurend krediet waar je nooit een stuiver voor hoeft te betalen.

Ook de ECB niet, want die boekt het na verloop van tijd gewoon weer af.

Het enige dat er is gebeurd dat er weer een hoeveelheid extra geld in omloop is gebracht, maar dat zijn we zo langzamerhand wel gewend.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!