Slecht nieuws is goed nieuws

Voor sommige mensen zijn de gebeurtenissen zoals die nu plaatsvinden in de economisch financiële wereld moeilijk te begrijpen.

En dan met de manier waarop aandelenbeurzen reageren op de gebeurtenissen in onze maatschappij.

Wanneer je als logisch denkend mens ziet dat de wereldeconomie nu niet bepaald florissant draait, dan zou je verwachten die situatie gereflecteerd te zien in de beurskoersen.

En dat iets is wat op dit moment ver te zoeken is.

Afgelopen december kwam er voor de eerste keer in jaren weer een renteverhoging in Amerika. De boodschap was dat de economie daar dusdanig aan het groeien was, dat een renteverhoging op zijn plaats was. Dit werd gevolgd door een mededeling van Janet Yellen, bestuursvoorzitter van de Federal Reserve dat deze bijna historische stap in de loop van 2016 zou worden gevolgd door meerdere kleine renteverhogingen.

Afgelopen dinsdag was het zover, althans er zou een belangrijke toespraak worden gehouden door mevrouw Yellen in New York, waarin ze mededelingen zou doen over eventuele verdere renteverhogingen.

Die verhoging kwam er niet, dit op basis dat de Amerikaanse en de wereldeconomie toch niet groeiden zoals verwacht en dat een verdere renteverhoging op dit moment niet wenselijk was.

Dit is geen goed nieuws, simpelweg omdat die verhoging er niet is gekomen omdat het niet goed gaat met de economie. Het gevolg van de mededeling van de Federal Reserve is echter dat de aandelenbeurzen over de hele wereld als een raket omhoog schieten.

Wanneer je hier goed over nadenkt, dan is het bijna hilarisch. De Federal Reserve bij monde van Janet Yellen zegt dat de wereldwijde groei vertraagt en dat er minder vertrouwen is in het verder herstel. Dus hier hebben we een prachtig voorbeeld van slecht nieuws is goed nieuws.

Na het nogal zware verlies in het begin van dit jaar zijn de beurzen al weer terug op het originele niveau en zelfs de prijs van olie ging omhoog.

Je kunt dan ook niet aan de indruk onttrekken dat mensen die op de beurs beleggen alleen maar kijken naar wat een centrale bank doet en niet naar de prestaties van de ondernemingen waarin ze investeren. In plaats van een afwegen van mogelijke opbrengsten van bepaalde investeringen wordt er vanuit gegaan dat de centrale bank en dat is dan meestal de Federal Reserve wel weer met de nodige stimuleringsmaatregelen zal komen als de koers van de beurs niet geheel naar wens loopt.

En bij dat alles is er in de achtergrond nog steeds die tikkende tijdbom die China heet. Iedere keer komen er weer nieuwe verontrustende berichten naar buiten zoals het feit dat de openstaande rekeningen van Chinese bedrijven met ongeveer een kwart is toegenomen tot een bedrag van bijna 600 miljard Euro.

De afgelopen jaren is er voor enorme bedragen geïnvesteerd in de Chinese economie. Dit alles in een tijd dat de economie nog groeide met dubbele cijfers. Nu staan veel fabrieken stil of draaien op halve kracht omdat er sprake is van een enorme overproductie.

De verwachting voor dit jaar is dan ook dat het aantal faillissementen fors zal toenemen met iets van 20 procent.

Wat eigenlijk niemand kan inschatten of misschien wel bewust de ogen voor sluit, is wat de werkelijke gevolgen zullen zijn voor onze economie, wanneer de Chinese bedrijven straks als dominostenen zullen omvallen?

Zullen wij in staat zijn om dat zonder al te veel pijn op te vangen, of zullen daardoor ook bij ons weer de nodige banken in de problemen komen?

Voorlopig blijft het koffiedik kijken.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!