Oorlog als ultiem middel om de economie weer te starten?

Een economie die al jaren en jarenlang te lijden heeft onder een gebrek aan groei en waarbij men zo ongeveer alles wat er te bedenken valt om die weer te stimuleren is die van Japan.

Ze zijn daar zelfs zover gegaan om ook de rente voor consumenten negatief te maken en zelfs dat heeft er niet toe geleid dat mensen hun geld gaan uitgeven.

Japan heeft zulke grote problemen dat het schijnt dat de Japanse Minister van Financiën Aso in een vraaggesprek heeft geopperd dat misschien de enige weg uit deze situatie een oorlog is.

Hij haalde daarbij de situatie aan uit Amerika net voor de Tweede Wereldoorlog en vroeg wat destijds daar de situatie had opgelost. En dat was oorlog, want oorlog was het gene dat de Amerikaanse economie weer aan slingerde.

Eigenlijk is het helemaal niet zo’n onlogische gedachte natuurlijk. Wanneer je alles hebt geprobeerd om de zaak weer aan het draaien te krijgen en het lukt niet, dan doe je hetzelfde als een kind dat zijn zandkasteel op strand kapot schopt zodat hij weer een nieuwe kan bouwen.

Dit is natuurlijk ook niet iets dat zomaar komt aanwaaien, er zal hier in Japan lang over zijn nagedacht. En in dat kader is de huidige Japanse president Abe ook een ander persoon dan zijn voorgangers.

Onder zijn leiding is Japan van een meer passief land, steeds agressiever geworden, hetgeen ook te merken is in de strubbelingen met China betreffende wat kleine eilandjes in de Zuid Chinese Zee.

In zijn verhandeling maakt de Japanse Minister Aso de vergelijking tussen het Amerika van voor de Tweede Wereldoorlog met het Japan van nu. Waar het in beide gevallen volgens Aso op neer komt is dat er geen echte bereidheid is om te investeren en dat iedereen bezig is met het oppotten van geld.

Het uitbreken van de oorlog was de trekker waardoor men weer ging investeren. Japan is nu op zoek naar een manier op die trekker voer te halen, maar het liefst zonder een nieuwe oorlog te beginnen.

Voor ons gewone mensen klinkt het natuurlijk allemaal een beetje vreemd, maar oorlog is zoals ze dat zo mooi zeggen “big business”. Zo groot zelfs dat de Amerikaanse defensie industrie op jaarbasis een omzet heeft van een biljoen Dollar, of met andere woorden, 1000 miljard Dollar.

Er wordt ook wel gezegd dat landen zoals Amerika met opzet conflicten creëren en vijanden zoeken, zodat de defensieschoorstenen blijven roken. En met dat soort omzetten is die gedachte natuurlijk niet zo vreemd.

Maar, het blijven verontrustende woorden van die Japanse minister. Het feit alleen al dat mensen klaarblijkelijk zo wanhopig worden dat ze zelfs de mogelijkheid van oorlog overwegen om de economie weer op gang te krijgen is eigenlijk te triest voor woorden.
Tegelijkertijd laat het ook zien dat al de interventies van de Centrale Banken tot nu toe niets concreets hebben opgeleverd en dat men zo langzamerhand weinig nieuws meer kan bedenken.

Boven op alle andere problemen heeft Japan ook nog eens een sterk vergrijzende bevolking, zodat men daar zo te horen een beetje met de handen in het haar zit.

Japan zit al veel langer in de problemen dan de Westerse economieën, hetgeen wellicht inhoudt dat dingen die nu in Japan spelen ook hier binnenkort relevant zullen worden.

En wanneer je dan ziet dat men oorlog als een mogelijke oplossing overweegt, dan is dat niet bepaald iets wat veel vertrouwen in de toekomst schept.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!