Laat de ECB de zaak op korte termijn klappen of gaat het iets langer duren?

De Italiaan Mario Draghi is op dit moment de grote baas van de Europese Centrale Bank, ECB.

Onlangs heeft hij weer een aantal maatregelen genomen om de economie te stimuleren, maar je ziet meer en meer berichten verschijnen waarbij mensen zich afvragen wat de werkelijke intenties van Draghi zijn.

Neemt hij die maatregelen met in het achterhoofd het belang van de totale Europese bevolking of doet hij dingen die vooral voordeel opleveren voor zijn thuisland Italië.

De financieel onderzoeker Pieter Lakeman is van mening dat het laatste het geval is. En dat, omdat Draghi dit doet, vooral Nederlandse pensioengerechtigden hiervan nadeel zullen ondervinden.

Lakeman zegt dat het nog steeds niet duidelijk is of Draghi in zijn bij de Amerikaanse Goldman Sachs wel of niet rechtstreeks betrokken was bij de frauduleuze toelating van Griekenland tot de Europese Unie.

Feit is dat het wel allemaal gebeurde in een tijd dat Draghi binnen Goldman Sachs verantwoordelijk was voor Europa en dat er behoorlijk door de Grieken met cijfers is gesjoemeld. Feit is ook dat Goldman met al dit gesjoemel vele miljoenen Dollars rijker is geworden.

Na zijn periode bij Goldman is Draghi een tijdlang voorzitter geweest van de Italiaanse Centrale Bank, waarna hij de grote baas bij de ECB is geworden.

Het punt dat Lakeman probeert te maken is dat landen zoals Griekenland en Italië volkomen failliet zijn en dat dit faillissement in de praktijk wordt uitgesteld door de “stimuleringsmiddelen” van Draghi.

Door de rente kunstmatig zo laag te houden, kunnen bovengenoemde landen op een goedkope manier hun enorme schulden financieren en kan hun faillissement nog enige tijd worden uitgesteld.

Degene die in dit spel op dit moment de grote verliezers zijn volgens Lakeman zijn de spaarder en pensioenfondsen.

Hij beredeneert dat omdat de rente door de manipulaties van Draghi de afgelopen vier jaar gemiddeld misschien wel 3 procent lager was dan anders het geval zou zijn geweest, de Nederlanders die een pensioen genieten en degene die de premies betalen, gezamenlijk een verlies hebben geleden van maar liefst 120 miljard Euro.

Omgerekend betekent dit dan weer dat iemand die een pensioen geniet voor ongeveer 20.000 Euro is benadeeld en een jonge ambtenaar die net aan zijn loopbaan begint voor ongeveer 50.000 Euro.

Degene die van Lakeman ook een veeg uit de pan krijgt is de baas van de Nederlandse Centrale Bank, Klaas Knot. Dit omdat hij de pensioenfondsen heeft verplicht zich vol te pompen met zwaar verliesgevende staatsleningen van landen uit de Europese Unie. Wanneer de rente eenmaal zal stijgen, dan zal dit voor die pensioenfondsen nogmaals een verlies opleveren van tientallen miljarden Euro’s.

Wanneer je zo het verhaal van Lakeman leest, dan komt er toch steeds meer een beeld dat Draghi een soort eigen agenda heeft. Zeker ook gezien dat hij maatregelen blijft nemen waarvan in de praktijk is gebleken dat ze niet werken.

Wanneer je ziek bent en de dokter schrijft je een medicijn voor dat niet blijkt aan te slaan, dan zal hij een ander medicijn proberen en niet de dosis van het niet werkende medicijn verder verhogen.

Wat wel zeker is, dat wanneer de rente eenmaal gaat stijgen, dit hele grote problemen zal opleveren voor landen zoals Italië en Griekenland.

Lakeman voorziet een scenario waarbij de ECB misschien de rente op dit niveau zal houden waardoor de zogenaamde bubbels op een gegeven moment niet meer zullen groeien.

Dit zal dan als gevolg hebben dat die bubbels met een sneltreinvaart leeglopen en er een sneeuwbaleffect zal ontstaan. Hij voorziet dat dit zal gebeuren op een schaal zoals waarschijnlijk nog nooit eerder is gezien.

Het tijdsbestek waar we volgens Pieter Lakeman over praten is dan ook niet meer dan een jaar voordat iets dergelijks gaat gebeuren.

Hij voorziet dan ook twee mogelijkheden. De eerste is dat Draghi en de ECB de hele zaak op korte termijn kunnen laten klappen of dit nog iets voor zich uitschuiven, waarbij we dan praten over maximaal een jaar.

Zoals ze zeggen, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!