Japan heeft weer nieuwe manier gevonden om economie te stimuleren

Vandaag de dag leven we in een wereld waarin de economie klaarblijkelijk niet meer wordt bepaald door vraag en aanbod, maar door stimuleringsmaatregelen van centrale banken.

De traditionele methode van renteverlaging heeft niet gewerkt en ook het ongelimiteerde geld bijdrukken door het opkopen van alle beschikbare obligaties heeft niet die stimulans gebracht die men er van had verwacht.

Ondertussen hebben we al diverse landen waar ook de consumenten ondertussen te maken hebben met negatieve rente en ook dit schijnt niet te werken. Een goed voorbeeld hiervan is Japan, waar men in de praktijk een negatieve rente heeft.

In plaats van geld uitgeven zoals de bedoeling was, is de Japanner niet van plan om de bank te gaan betalen voor het bewaren van zijn geld en zijn ze massaal begonnen met het kopen van kluisjes.

Al dit heeft ertoe geleid dat er in diverse kringen al wordt gesproken van helikoptergeld. Het gratis uitdelen van geld aan de bevolking in de hoop dat men dit geld dan zal gebruiken om uit te geven, waardoor de economie dan weer wordt gestimuleerd.

Nu komen er uit Japan berichten dat men een nieuwe manier bedacht heeft om de economie te stimuleren.

Volgens een bericht bij Bloomberg zal de Japanse overheid dit jaar gratis geschenkbonnen uitdelen aan bepaalde groepen van de bevolking. En dan gaat het met name om jonge mensen omdat dit de groep schijnt te zijn die steeds minder besteed.

Japan heeft kennelijk geleerd van de mislukte pogingen met de negatieve rente, want de jongeren die deze bonnen krijgen kunnen deze niet als een geldbedrag op hun bankrekening deponeren en vervolgens gaan oppotten of als contant geld opnemen en in een kluisje stoppen.

Waar de jongeren de bonnen wel voor kunnen gebruiken is het kopen van dagelijkse levensbehoeften.

Wat er ook bij wordt vermeld dat deze geschenkbonnen bedoeld zijn voor jongeren met weinig geld. Waar het een beetje op lijkt is het Amerikaanse systeem van zogenaamde “foodstamps”. En net zoals dit in Amerika het geval is, zullen ook in Japan dit soort bonnen in de vorm van een soort creditcard worden overhandigd en niet als ouderwetse bon.

Omdat men deze gratis bonnen niet kan bewaren in een oude sok en dus wel moet uitgeven, worden ze wel gedwongen te gaan consumeren en hopelijk daarmee de zo gewenste inflatie weer aan te wakkeren.

We kunnen misschien leren van wat er in Japan gebeurt. Ze hebben daar alles, maar dan ook alles geprobeerd om de economie weer kunstmatig aan te zwengelen en tot nu toe zijn alle pogingen faliekant mislukt.

De moraal van het verhaal is dan ook waarschijnlijk dat een economie niet moet gaan zitten wachten op stimuleringsmaatregelen van een centrale bank, maar zelf manieren moet zien te vinden om weer te komen tot een systeem van gezond vraag en aanbod.

Centrale banken kunnen containers vol met geld drukken, een vloot helikopters inhuren en dit rondstrooien over de bevolking, maar het enige dat ze nog niet kunnen doen is het kunstmatig opwekken van iets dat met een ouderwets woord “handel” heet.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!