Gaan vallende olieprijzen de markten naar beneden sleuren?

Omdat geld op de bank tegenwoordig zo goed als niets oplevert voor wat rente betreft en het bewaren van geld op de bank in sommige landen zelfs geld kost, zijn veel mensen overgegaan tot het beleggen in aandelen.

Afgezien van een behoorlijke correctie in het begin van dit jaar, doen de aandelen het helemaal niet slecht en wanneer je je een klein beetje in de materie verdiept kan je zelfs een heel redelijk rendement halen.

Natuurlijk zijn er altijd factoren die een positief gestemde aandelenmarkt negatief kunnen beïnvloeden.

In dat kader is het misschien interessant om te zien waar mensen die zich actief met aandelen en dergelijke bezig houden zich zorgen over maken. Op de website van de ING stond gisteren een poll met daarin de vraag wat je eigenlijk de meeste zorgen baarde voor wat betreft de economie.

Op het moment dat wij keken hadden er enkele duizenden mensen meegedaan en hetgeen waar men zich het meeste zorgen om maakte was “internationale conflicten”. Maar liefst 49 procent van alle ondervraagden zag dit als het grootste zorgenkind.

Dit is best een heel erg hoog percentage. De helft van de mensen die niet meer lekker op hun stoel zitten omdat ze bang zijn voor het verder uitbreken van internationale conflicten die de economie dan nadelig zullen beïnvloeden.

Op de tweede plaats kwam met 27 procent als antwoord “de rente van de ECB”. Dit vrij hoog percentage laat zien dat een kwart van de mensen weinig of geen vertrouwen hebben in het beleid zoals dat op dit moment door centrale banken wordt gevoerd. De ECB die juist een hele lage rente heeft geïntroduceerd om de economie te stimuleren heeft zo te zien een averechts effect bereikt doordat een kwart van de mensen dit rentebeleid als een zorgenkind zien.

Er staan twee punten op de lijst die beiden opvallens slecht scoren en dat is opmerkelijk, want wanneer je geïnteresseerd bent in de werkelijke economie dan zouden dit beiden enorme zorgenkinderen moeten zijn.

De eerste is de prijs van olie en de tweede is de Chinese economie. Beiden krijgen niet meer dan 3 procent van de stemmen wanneer het erop aan komt of men zich over deze punten zorgen maakt.

Men maakt zich dus drukker om de rente van de ECB, hetgeen een kunstmatig iets dat weinig met de echte economie te maken heeft, dan twee heel belangrijke factoren zoals de prijs van olie en de Chinese economie.

De laatste twee zullen uiteindelijk waarschijnlijk een veel groter effect sorteren dan de manipulaties van een centrale bank.

Ondanks het feit dat men zich geen zorgen maakt over de olieprijs, is dit wel een gegeven waar de beurs heel snel op reageert. Gaat de olieprijs omhoog, dan schieten ook de aandelen omhoog en omgekeerd.

Zoals we eerder schreven hebben de olieprijzen de laatste weken een enigszins kunstmatige opleving doorgemaakt, grotendeels gebaseerd op een door Rusland en Saoedi Arabië gesloten akkoord over een matiging van de olieproductie.

Er zijn echter een paar dingen die men niet goed heeft begrepen toen de olieprijs steeg gebaseerd op dat gegeven. Beide landen kwamen overeen om de olieproductie te bevriezen, maar wat er niet bij gezegd werd, dat beiden op dat moment al op de top van hun vermogen produceerden. Zelfs als ze gewild zouden hebben, hadden ze niet meer kunnen produceren.

Niet alleen zullen beide landen in de achtergrond hartelijk hebben gelachen toen als gevolg van hun bevriezen van de productie, de olieprijs lekker steeg, maar er is nog iets anders.

Ze hebben het beiden dan wel gehad over het bevriezen van productie, maar er is helemaal niets afgesproken over export. En zo kan het dat de Russische olie export naar Europa in april de hoogste zal zijn sinds 2013.

Zoals de Russische Minister van Energie, Alexander Novak, tegen verslaggevers zei: “De discussie gaat alleen over bevriezen van de productie, en niet over export”.

Dus, wanneer mensen dit eenmaal door beginnen te krijgen, dan heb je een grote kans dat de olieprijzen weer snel zullen kelderen. En aangezien de gewone aandelen een beetje de bewegingen van de olieprijzen volgen is dit misschien een teken aan de wand voor wat gaat komen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!