Bedriegende bankiers lopend lachend de rechtbank uit

Je hoort mensen wel eens zeggen dat er een rechtspraak is voor de armen en een voor de rijken en wanneer je ziet wat er de afgelopen week gebeurde, dan is die gedachtegang misschien niet zo vreemd.

In Nederland zijn we wel gewend dat er steeds meer cellen leeg komen te staan omdat men hier niet zo snel mensen opsluit, maar in een land als Amerika ligt dat toch wel wat anders. Misdrijven waarvoor je hier een taakstraf zou krijgen, leveren je daar al snel enkele jaren achter de tralies op, behalve als je bankier bent.

Er stonden onlangs twee bankiers terecht in verband met diefstal van vertrouwelijke informatie van de Amerikaanse Federal Reserve Bank.

Een werknemer van die Federal Reserve, Jason Gross, was goed bevriend met zijn voormalige baas, Rohit Bansal, die bij Goldman Sachs werkte. Jason liep ook een beetje te azen op een goede baan bij Goldman en om zijn vorige en wellicht toekomstige baas in een goed humeur te brengen, stal hij vertrouwelijke informatie van zijn werkgever, de Federal Reserve, en gaf dit aan Bansal, die dit maar al te graag aan nam.

Beide mannen werden eind vorig jaar echter na verloop van tijd betrapt en moesten nu voor de rechter verschijnen. Dit soort misdaden, waarbij grote bedragen op het spel staan, zijn in Amerika normaal gesproken altijd goed voor jaren achter de tralies.

Echter, iedereen was volkomen verrast toen het vonnis van Jason Gross bekend werd gemaakt. Geen gevangenisstraf, niets, maar een boete van 2.000 Dollar en Gross mocht weer naar buiten lopen. Hij kreeg ook nog een paar uur dienstverlening, maar daar lag Gross uiteraard niet echt wakker van.

De rechter, ene Gabriel Gorenstein, motiveerde zijn vonnis door te zeggen dat hij op deze manier een “krachtig signaal” naar anderen had gestuurd.

Dus, wanneer je letterlijk de geheimen van de FED steelt, die bovendien jouw werkgever is, en je geeft die aan een commerciële bank die er misschien wel heel veel geld kan verdienen met die informatie, dan betaal je een symbolische boete en je gaat een paar uur afgevallen boombladeren oprapen. En dat is alleen in het allerergste scenario wanneer je wordt betrapt.

Nadat Gross voor de rechter was geweest en zijn vonnis had vernomen, dacht ook niemand meer dat zijn mededief en voormalig Goldman Sachs bankier, Rohit Bansal, wel naar de gevangenis zou gaan.

En dat voorgevoel klopte precies. Want voor het stelen van overheidseigendom zoals de aanklacht luidde kreeg ook Bansal een boete, dit keer 5.000 Dollar en 300 uur dienstverlening.

Vanaf 2007 tot medio 2014 werkte ook Bansal voor de Federal Reserve. Daarna ging hij werken voor Goldman Sachs en adviseerde diens klanten. Uiteraard kreeg hij ontslag toen de diefstal van 35 documenten van de FED aan het licht kwam. Die 35 documenten waren in ongeveer 20 keer door Jason Gross overhandigd aan Bansal.

Goldman Sachs was uiteindelijk de bank die het voordeel wist te halen uit de gestolen informatie. Zij trof dan ook een schikking met het Amerikaans Openbaar Ministerie voor een bedrag van 50 miljoen Dollar.

De hoogte van het bedrag geeft aan dat men bij Goldman wel degelijk wist dat de informatie die zij krijgen, niet op een eerlijke manier was verkregen. Met andere woorden, ook Goldman Schach is medeplichtig.

Van de bank zelf is niemand aangeklaagd na het betalen van de 50 miljoen Dollar. De twee daders komen er vanaf met een symbolische boete en een paar uur rondlopen in de frisse lucht.

Het eind van het liedje is, dat we hier praten over een fraude van waarschijnlijk miljoenen Dollars winst voor Goldman Sachs en/of haar klanten. Een misdaad waarvoor uiteindelijk helemaal niemand achter de tralies belandt.

En dan te bedenken dat er daar wel mensen achter de tralies verdwijnen voor het stelen van een paar chocoladerepen.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!