Duitse klanten met veel spaargeld op de bank gaan binnenkort betalen

Iedereen denkt wel dat het hebben van veel geld leuk is, maar het brengt ook de nodige kopzorgen met zich mee.

Want, als je eenmaal geld hebt, dan wil je dat graag houden en het liefst wil je je kapitaal nog verder vergroten.

En dat kan zo meteen wel eens een probleem worden in Duitsland als je iemand bent die zijn zuurverdiende geld graag veilig op de bank zet. Want, de eerste signalen dat mensen in Duitsland met behoorlijke bedragen aan spaargeld zo meteen moeten gaan betalen voor het bewaren voor hun geld zijn er al.

We hebben natuurlijk kunnen zien hoe de Europese Centrale Bank (ECB) probeert de economie te stimuleren door een negatieve rente te berekenen aan banken die bij haar geld parkeren.

De achterliggende reden van dit betalen is, dat banken niet geld gaan vasthouden, maar dit weer gaan doorlenen aan anderen. Geld moet rollen en als mensen via leningen weer de beschikking zullen krijgen over een aanzienlijke hoeveelheid, dan zal de economie ook weer aantrekken.

Dat is althans de theorie, maar de praktijk werkt toch vaak enigszins anders.

Wat er in de praktijk gebeurt, hebben we kunnen zien in Japan waar men onlangs de negatieve rente heeft ingevoerd. En toen bleek dat vooral de bevolking heel anders reageerde dan men had gedacht en gehoopt.

Men had gehoopt dat wanneer burgers moeten gaan betalen voor het bewaren van hun geld op de bank, zij dit misschien wel uit zouden geven waardoor de economie een extra stimulans zou krijgen.

Niets blijkt minder waar, want er is een run op kluisjes ontstaan omdat mensen liever hun geld van de bank halen dan dat ze daarvoor gaan betalen.

Nu dreigt er ook iets dergelijks in Duitsland te ontstaan, in ieder geval bij sommige banken voor wat betreft het hanteren van de negatieve rente.

Het willen stimuleren van leningen door de ECB is één ding, maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die een aanzienlijke som geld bezitten en dit op de bank parkeren. En het zijn dit soort klanten die waarschijnlijk binnenkort door Duitse banken op de korrel zullen worden genomen.

Zo is de topman van de Sparkasse Oberhausen, Bernhard Uppenkamp, van mening dat er een soort strafrente moet worden ingevoerd voor zeer rijke klanten.

In zijn toespraak bij de presentatie van de jaarcijfers waarschuwde Uppenkamp dat wanneer de ECB niet snel haar beleid zal veranderen, rijke klanten straks rente moeten gaan betalen op hun spaargeld.

Wel zegt hij erbij dat het gaat om klanten die miljoenenbedragen op de bank hebben staan of hiermee komen aandragen.

Aangezien de markten nu niet bepaald juichend hebben gereageerd op de stimuleringsmaatregelen van de ECB en deze eigenlijk helemaal geen verdere opties heeft, is het onwaarschijnlijk dat deze op korte termijn haar beleid zal veranderen.

Ook zijn er totaal geen tekenen dat het terugvallen van zowel de Amerikaanse als de Chinese economie zal worden gecompenseerd door nieuwe markten, waardoor ook de Europese vooruitzichten allesbehalve rooskleurig zijn.

En aangezien de Centrale Bankiers zich aardig in hoek hebben gemanoeuvreerd waar ze niet zomaar weer uitkomen, zal waarschijnlijk de negatieve rente straks op meer plekken worden ingevoerd.

Hetgeen natuurlijk telt voor Duitsland, telt ook in feite voor ons land en waar dan begint met het in rekening brengen van negatieve rente voor grote bedragen, zo zal dit ongetwijfeld binnen de kortste keren naar beneden toe worden bijgesteld.

Misschien geen gek idee om een handel te beginnen in kluisjes. Want, als het net zo gaat als in Japan, dan wordt dit een absolute groeimarkt.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!