Grootste deel van onze bevolking is niet goed uitgeslapen

Wij schreven onlangs een artikel over de alarmerende gezondheidstoestand van de bevolking in ons land. Een land waar men te kampen heeft met ongeveer een derde van de bevolking dat chronisch ziek is.

Daarnaast hebben we natuurlijk een land waar de sociale voorzieningen uitstekend zijn geregeld, ondanks alle bezuinigingen, waardoor ook een fiks deel van onze werkende bevolking zich regelmatig ziek meldt. En een aanzienlijk deel daarvan doet dat zelfs zonder dat er sprake is van enige medische klachten.

Waar we misschien een aanknopingspunt kunnen vinden voor een deel van bovengenoemde problemen is het slaapgedrag van de mensen in ons land. Voor sommigen van ons is goed slapen vanzelfsprekend, maar voor een groot deel ook niet.

Uit een onderzoek dat is gehouden door het Fonds Psychische Gezondheid komen een aantal nogal verontrustende cijfers naar voren.

Zo zegt 64 procent van de 21.500 mensen die door hen zijn ondervraagd dat ze zich ’s morgens niet goed uitgerust voelen. En maar liefst 83 procent geeft aan dat door het niet goed slapen hun prestaties overdag hieronder lijden en dat minder presteren op school of op het werk.

Bovenstaande cijfers zijn heel erg hoog. Het Fonds Psychische Gezondheid wil hier dan ook wat aan gaan doen en wijst erop dat een ieder die last heeft van slaapproblemen bij hen op de website terecht kan voor het meedoen aan de Beter Slapen Challenge.

Dat wordt een verzameling van tips, ontspanningsoefeningen en het delen van ervaringen. Wat niet bekend is bij velen waarschijnlijk is dat over enkele dagen, 18 maart om precies te zijn, we de internationale dag van de slaap vieren.

De ellende door slaapgebrek gaat nog veel verder. Zo zegt Lidewy Hendriks, psycholoog bij het Fonds Psychische Gezondheid dat 39 procent van de ondervraagde mensen problemen ondervindt in hun sociale leven.

Het percentage mensen dat zich boos maakt, geïrriteerd voelt of depressief vanwege het niet goed slapen, bedraagt zelfs 88 procent.

Er zijn allerlei soorten slaapproblemen, maar wat niemand zal verbazen is dat het meest voorkomende probleem, slapeloosheid is. Maar liefst tien procent van de Nederlanders heeft last van langdurige of chronische slapeloosheid.

Je praat over chronische slapeloosheid wanneer iemand drie maanden of langer moeite heeft met inslapen of doorslapen. Het is dan ook niet zo vreemd dat chronische slapeloosheid een groot effect heeft op het normale dagelijkse leven.

Volgens psycholoog Hendriks hebben mensen die lijden aan chronische slapeloosheid overdag last van extreme vermoeidheid. Hierdoor zijn de mensen dan ook vaak prikkelbaar en zelfs labiel.

Wanneer de situatie met betrekking tot chronische slapeloosheid langdurige vormen aan neemt, kan dit op den duur zelfs leiden tot angstklachten en depressie.

Er wordt aangeraden om niet door te blijven lopen met slaapproblemen omdat dit de situatie vaak alleen maar zal verergeren. Nu zal het voor de meeste mensen niet zo eenvoudig zijn om kant en klare oplossingen te vinden voor hun slaapproblemen.

Probleem met dit soort dingen is altijd dat er oplossingen worden gesuggereerd die voor veel mensen gewoonweg niet haalbaar zijn. Dingen zoals: Ga ontspanningsoefeningen doen. Klinkt leuk, maar in de praktijk komt hier meestal weinig van terecht.

Een andere tip is om negatieve gedachten om te zetten naar positieve gedachten. Ook dit is iets dat bij de meeste mensen niet zal registreren. En het opschrijven van je problemen is ook al weer zo’n dooddoener.

Wanneer er geen lichamelijke oorzaak is voor het niet kunnen slapen, zoals voortdurende pijn of iets dergelijks, dan zal het in de meeste gevallen toch waarschijnlijk het piekeren zijn waar mensen heel goed in zijn.

En in al die gevallen zou een hele goede oplossing kunnen zijn om per dag een paar keer een half uur of zo te mediteren. Zodat het hoofd volkomen leeg gemaakt kan worden en het lichaam weer kan ervaren hoe het voelt om ontspannen te zijn.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!