Korte kunstmatige opleving van olieprijzen

Met verbazing hebben veel mensen de afgelopen weken zitten kijken naar de ontwikkeling van de olieprijs. Eigenlijk vanaf het nieuwe jaar was het kommer en kwel voor de olieprijs met een dieptepunt rond midden januari van 28 Dollar per vat.

Inmiddels is die prijs stukje bij beetje weer omhoog geklommen en bevindt zich op dit moment zelfs weer boven de 40 Dollar.

Mag je dan hier uit afleiden dat de economische afkoeling wereldwijd, waarover al een tijdlang wordt gesproken, tot het verleden behoort?

Dat blijkt dus niet het geval, want fundamentele factoren ondersteunen op geen enkele manier de huidige olieprijs.

De prijzen zijn zo hoog gestegen op basis van het feit dat de Saoedi Arabië en Rusland hebben besloten hun olieproductie iets te matigen. Maar, dit alles heeft niets te maken met zaken zoals vraag en aanbod en wanneer mensen dat eenmaal door hebben, zal de prijs waarschijnlijk weer terugzakken naar zo’n 30 Dollar per vat.

Wanneer men de productie gaat matigen, wil dat nog niet zeggen dat het probleem van overproductie op de korte termijn is opgelost. Overal ter wereld heeft men op dit moment nog te veel olie in voorraad.

Toen het bericht bekend werd dat Rusland en Saoedi Arabië waren overeen gekomen om hun olieproductie te matigen, steeg de olieprijs in korte tijd van 26 Dollar per vat naar 36 Dollar. Dat betekent een hoop extra geld voor zowel Rusland als Saoedi Arabië, maar zal weinig doen het overschot aan olie op de wereld op dit moment.

Beide landen hebben hun productie ook niet aanzienlijk uitgebreid sinds de ineenstorting van de olieprijzen, dus een beperking van die twee zal ook niet zo veel effect hebben. Het enige doel dat zal worden bereikt is dat het olie overschot niet zal toenemen.

Op dit moment wordt er op de wereld meer dan 2 miljoen vaten per dag teveel olie geproduceerd.

De reductie in olieproductie is dan ook alleen overeengekomen door weliswaar de twee grootste olieproducenten ter wereld, maar andere landen zijn absoluut niet van plan om hieraan mee te doen. Een land zoals Iran noemde het plan belachelijk en is van plan haar olieproductie dit jaar uit te breiden met een miljoen vaten per dag.

Waar het op lijkt is dat het Saoedi Arabië Rusland plan om hun productie enigszins te matigen een gunstige invloed op de prijs heeft gehad, waardoor zij veel meer geld binnen krijgen.

Het plan doet echter weinig of niets voor de geweldige overcapaciteit in olie waarmee de wereld te kampen heeft en wat dat betreft heeft Iran misschien wel helemaal gelijk door het plan belachelijk te noemen.

De afgelopen weken is er geen economisch nieuws geweest dat een verhoging van de olieprijs zou rechtvaardigen. De wereldeconomie blijft zwak, overladen met schuld en een lage vraag naar producten.

De berichten dat centrale banken van China tot Europa geld bijdrukken mag misschien goed nieuws zijn voor de aandelenbeurs op de korte termijn, het doet niets om de fundamentele lage vraag naar olie wereldwijd te doen toenemen.

Voor de economie zou het beter zijn als de olieprijs structureel omhoog zou gaan, want dat zou betekenen dat er een toenemende vraag en toenemende economische activiteiten zijn. Aangezien dat niet het geval is, zal de huidige olieprijs zich nooit op dit niveau kunnen handhaven en waarschijnlijk ook weer terug gaan vallen richting 30 Dollar en waarschijnlijk nog verder naar beneden richting 20 Dollar.

Het enige wat er voor nodig is om dat proces te bespoedigen is wat slecht economisch of politiek nieuws. En daar is genoeg van voorhanden tegenwoordig.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!