Gebruik je eigen gezonde verstand bij belastingaangifte

Veelal denken mensen dat wanneer ze hun belastingaangifte laten doen door een adviseur, dat ze zelf geen enkele verantwoording meer hebben.

Echter, zo eenvoudig ligt het niet zoals ook de afgelopen week maar weer eens bleek in de praktijk.

De belastingdienst gaat in samenwerking met het Openbaar Ministerie korte metten maken met belastingadviseurs die misschien een voordelige aangifte voor hun klanten de deur uitsturen, maar wel bewust lopen te sjoemelen.

Deze week kregen er al zes een bezoek aan huis van de misschien wel de meest gevreesde instantie in dit land, de FIOD. Twee hadden het klaarblijkelijk zo bont gemaakt, dat ze ter plekke werden gearresteerd.

De zes bovengenoemde mensen vielen volgens de belastingdienst door de mand omdat ze grote aftrekposten opvoerden in de aangiftes van hun klanten. Nu is dat op zich prima, wanneer die aftrekposten kunnen worden verantwoord indien nodig, het wordt natuurlijk gewoon fraude wanneer die aftrekposten ter plekke worden verzonnen.

Niet alleen zijn de adviseurs opgepakt, maar hebben inmiddels ook zo’n 11.000 mensen een brief ontvangen van de belastingdienst, waarin ze wordt gevraagd om een nadere uitleg te geven over de door hun adviseurs opgevoerde aftrekposten. Bij sommigen mensen gaat het dan ook nog om meerdere jaren.

Als de belastingdienst gelijk heeft in haar berichtgeving deze week, dan kunnen die mensen die aftrekposten natuurlijk nooit verantwoorden en die zullen dan ook een naheffing krijgen. Niet alleen krijgen deze mensen te maken met navorderingsrente, ook lopen ze nog de kans een boete te krijgen wanneer de belastingdienst van mening is dat hen zelf iets valt te verwijten.

Een ander probleem dat zich in de praktijk zal voordoen is dat het geld dat in eerste instantie terug gekregen is naar aanleiding van de ingediende aangifte al lang weer is uitgegeven.

Wat niet duidelijk was uit de berichtgeving deze week, is of de adviseurs die aftrekposten op eigen houtje hebben verzonnen of dat dit gebeurde in samenwerking en medeweten van de klanten.

Die adviseurs zullen uiteraard gewerkt hebben op een soort “no cure no pay” basis en waarschijnlijk hebben bedongen dat wanneer ze succesvol waren met geld terug claimen, zij een deel van die opbrengsten zouden krijgen.

Het lijkt niet erg waarschijnlijk dat deze adviseurs die aangifte voor een paar tientjes hebben ingevuld, er zelf niets beter van zijn geworden en voor de klanten zonder dat ze dit al dan niet wisten grote bedragen opvoerden als aftrekposten.

Vroeger konden malafide belastingadviseurs het nog wel voor elkaar krijgen om bedragen voor hun klanten over te laten boeken op hun eigen rekening. Maar, sinds 2013 werkt dat niet meer, want dan betaalt de belastingdienst alleen nog maar uit op een rekening die op eigen naam staat.

Waarmee uitkomt op een punt, waarbij veel mensen denken dat ze zelf voor alles zijn gevrijwaard als ze hun zaken laten behartigen door een belastingadviseur. Niets is minder waar natuurlijk, want uiteindelijk ben je als belastingplichtige altijd verantwoordelijk voor je eigen aangifte.

Vraag daarom altijd een kopie van de aangifte voordat deze door een belastingadviseur wordt verstuurd en kijk deze na. Mocht er een teruggaaf volgen, heel mooi natuurlijk, maar vraag waar deze vandaan komt.

De meeste mensen hebben een soort natuurlijk ontzag voor alles wat met belastingen te maken heeft en laten dat soort dingen graag over aan een adviseur. Helemaal goed, maar kijk wel goed en een beetje gezond boerenverstand kan nooit geen kwaad.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!