Chinese export met 24 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar

Uit China komen zoals gewoonlijk tegenstrijdige berichten. Je hebt de overheid daar die er alles aan zal doen om de werkelijkheid rooskleuriger te doen voorkomen dan werkelijk het geval is en daarnaast heb je de realiteit.

En die werkelijkheid is niet zo mooi en laat zien dat de Chinese motor danig is vastgelopen. De Chinese export viel ten opzichte van een jaar geleden met maar liefst 24 procent terug en daarnaast viel de Chinese import met een percentage 13,8 procent.

Voor de Chinese export was dit de grootste terugval sinds 2009 en de Chinese import is voor de 16de maand achter elkaar terug gevallen. De laatste keer dat we dit soort cijfers zagen zaten we midden in de grootste economische terugval sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.

China is goed voor meer wereldhandel dan welk ander land dan ook, inclusief Amerika en wat er nu in China gebeurt, moet je zien als een enorme rode waarschuwingsvlag. Iedereen die zegt dat de wereldhandel er goed uit ziet, heeft duidelijk niet goed gekeken.

Wanneer iemand rond deze tijd vorig jaar gezegd zou hebben dat een jaar later de Chinese export met 25 procent zou zijn gedaald, dan waren er maar weinig mensen geweest die dat hadden geloofd.

Wat eigenlijk moeilijk is voor te stellen, is het feit dat er wereldwijd maar weinig aandacht wordt besteed aan deze toch wel schokkende cijfers. We hebben hier dan ook niet met een incident te maken, maar met een structurele terugval.

Volgens persbureaus zoals Reuters kunnen we heel binnenkort massale ontslagen verwachte bij de Chinese staatsbedrijven. We praten dan niet over kinderachtige aantallen, maar over ontslagen van rond de vijf tot zes miljoen mensen.

Deze gegevens zijn uiteraard niet afkomstig van de overheid zelf, maar van goed ingevoerde mensen binnen overheidskringen in China.

Jarenlang was China de motor die verantwoordelijk was voor de wereldwijde economische groei, maar nu zijn dingen nogal dramatisch aan het veranderen.

Een andere reden tot zorg is de alsmaar slechter wordende verstandhouding tussen Amerika en China. En dat heeft weer alles te maken met het feit dat China zichzelf de Zuid Chinese Zee heeft toegeëigend, inclusief de vele kleine eilandjes in dat gebied. Amerika accepteert dat niet en heeft bewust een aantal marineschepen naar die regio gestuurd om te laten zien dat dit eilandje pik van China niet nemen.

Nog blijft het bij wapengekletter en harde woorden, vooral van de Chinese kant, maar een ongeluk zit uiteraard in een klein hoekje.

Zo af en toe lezen we hier wat over die toenemende spanningen in de Zuid Chinese Zee, maar in China zelf is dit alles volop in het nieuws en wordt er druk gesproken over een komende oorlog.

Hoe het ook zij, duidelijk moge zijn dat een dispuut tussen de twee grootste economieën ter wereld niet erg bevorderlijk zal zijn voor de wereldeconomie.

Bij ons merk je nog niet zoveel van de dreigende problemen elders ter wereld. Maar, aangezien alles tegenwoordig “global” is, zullen wij ook hier niet immuun zijn voor problemen elders.

Zo gaat het absoluut niet goed met bijvoorbeeld Zuid Amerika en ook Canada heeft grote economische problemen op dit moment.

Ook al ben je een ras optimist, wanneer je zo om je heen kijkt lijkt er niet een twee drie een eenvoudige oplossing voor handen. Maar, wie weet, de mens is tenslotte het meest creatieve wezen op aarde en misschien komt er morgen iemand die een nieuw China heeft ontdekt.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!