Chinese hackers stelen 100 miljoen Dollar uit FED New York

Soms lees je van die verhalen waarbij je denkt dat die eigenlijk niet waar kunnen zijn.

Zoals het verhaal dat Chinese hackers erin zijn geslaagd om in te breken op de computers van de Federal Reserve in New York en dat ze daar van de rekening van Bangladesh bij de FED een bedrag hebben gestolen van 100 miljoen Dollar.

We wisten natuurlijk al dat het niet zo goed gaat met de Chinese economie, maar dat dit de manier is waarop ze denken de vastgelopen economie weer vlot te trekken, wisten wij ook niet.
Volgens de berichten is een deel van het gestolen geld getraceerd naar de Filipijnen. En bij nader inzien wordt er wel heel snel de schuld gegeven aan de Chinezen, maar het kunnen natuurlijk ook net zo goed hackers zijn uit Iran, Rusland of vergeet ook Noord Korea niet. Kim Jong Un zou ook heel graag laten zien dat hij in staat is om geld te stelen onder de neus van de machthebbers in Washington.

Volgens Reuters zou de Centrale Bank van Bangladesh erin zijn geslaagd om een deel van het geld terug te halen, maar hoeveel wordt niet gezegd.

De mededeling dat de Federal Reserve is New York door iets of iemand is gehackt is niet afkomstig van de FED, maar van de Centrale Bank van Bangladesh.

De Federal Reserve in New York ontkent in alle toonaarden dat hun bank zou zijn gehackt en zegt: “Tot op heden is er geen bewijs dat er pogingen zijn gedaan om de systemen van de Federal Reserve binnen te dringen met betrekking tot de overboeking waar het hier om zou gaan en er is ook geen bewijs dat er met de systemen van de FED is geknoeid.

De Centrale Bank van Bangladesh geeft geen verdere informatie, maar volgens het Franse persbureau AFP zou het hier toch gaan om Chinese hackers. Er wordt verder niet bij vermeld hoe zij dat weten. Ook dat het gestolen bedrag 100 miljoen Dollar is, is afkomstig van AFP.

Op zich wel opmerkelijk dat dit nieuws naar buiten komt, want meestal zijn banken niet zo scheutig met dit soort informatie.

Waar we nu natuurlijk wel mee te maken hebben is het feit dat de Centrale Bank van Bangladesh zegt dat er 100 miljoen is gestolen door hackers van haar rekening bij de FED in New York en dat ze daar zeggen helemaal van niets te weten.

In feite heeft Bangladesh dan nog geluk gehad, want hun officiële reserves bedragen iets van 26 miljard Dollar in buitenlandse valuta. Of dat allemaal bij de FED in New York staat geparkeerd is niet duidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat er steeds meer aanvallen worden uitgevoerd door allerlei hackers en dat deze cyberoorlogen misschien vroeger of later wel eens tot echte oorlogen zouden kunnen leiden.

Zo hebben we natuurlijk ook de situatie gehad waar volgens Amerikaanse inlichtingendiensten de Noord Koreanen de computers van Sony zouden hebben gehackt. Dit dan weer in verband met de door Sony gemaakte film The Interview, waarin de Noord Koreaanse leider Kim Jong Un nogal belachelijk wordt gemaakt. En dat is iets wat de Noord Koreanen niet kunnen verdragen.

Hoe dit verhaal met de Centrale Bank van Bangladesh afloopt weten we niet. Waar wel steeds vaker over wordt gespeculeerd is het feit dat Nederlandse banken ook regelmatig niet bereikbaar zijn via internet en dat dit het gevolg zou zijn van aanvallen door hackers.

Van banken hoeven we niet te veel informatie te verwachten, die hebben het al druk genoeg met het overtuigen van klanten dat hun geld echt wel veilig is op de bank.

forum Discussieer verder over dit onderwerp op ons forum!